Derk Tonko Barlagen (90) overleden

Share
  • 30 januari 2012 10:32

door: redactie, 30 januari 2012 10:32

HOOGEZAND
Derk Tonko Barlagen is op 90-jarige leeftijd overleden, zo meldt de KNHS. Met zijn heengaan heeft hippisch Noord-Nederland een icoon verloren.

Derk Tonko Barlagen. ©Jacob Melissen

Derk Barlagen was in hart en nieren een all round paardenman. Zijn belangstelling gold alles en iedereen, als het maar met paarden te maken had. Zijn kennis was encyclopedisch als het om springpaarden, ruiters of trainers van springruiters ging. De volbloedwereld had voor hem geen geheimen en als instructeur en africhter kon hij uit eigen ervaringen puttend precies die aanwijzingen geven die je als ruiter een zet in de goede richting gaven. Dit alles met de rondborstige eerlijkheid die alleen echte Groningers kenmerkt.

In het begin van de jaren vijftig was Harrie Wouters van den Oudenweijer met paarden van Derk zeer succesvol. Hubertus, Leutenant en Rebel werden op de boerderij getraind door Derk en op de wedstrijden gereden door Harrie. Derk Barlagen bestierde in de Groningse Reiderwolderpolder een enorme boerderij. Toch was hem de karaktertrek die velen in eenzelfde positie kenmerkte, het hereboer zijn, volkomen vreemd. Zijn gezag was gebaseerd op kennis en de prettige wijze waarop hij die kennis altijd en overal wilde delen. Daarbij dat luisterende oor hebbend om van hen die specifieke kennis hadden opgedaan steeds te willen leren.

Derk Barlagen heeft deel uitgemaakt van heel veel verschillende hengstenkeuringscommissies. Als lid van de herkeuringscommissie van het NRPS keurde hij het later legendarische springpaard Hickstead goed als hengst. Daarbij liet hij zich leiden door het gevoel. ,,Het oog is de spiegel van de ziel en het oog van Hickstead was het oog van een adelaar”, verklaarde hij later zijn beslissing.

Barlagen fungeerde als internationaal jurylid op diverse internationale concoursen en fungeerde ook met enige regelmaat als chef d’équipe van de Nederlandse springruiters. Donderdag vindt de crematie in besloten kring plaats, waarna bijzetting in het familiegraf volgt.

Tekst: Jacob Melissen
[Stegen.net | KNHS]