Home » Nederland ‘slechts’ zesde in Nations Cup Rome
springen

Nederland ‘slechts’ zesde in Nations Cup Rome

Duitsland heeft vrijdag de FEI Top League Nations Cup in Rome gewonnen. Voor Nederland zat er deze keer niet meer in dan de teleurstellende zesde plaats. Jur Vrieling was met VDL Bubalu een lichtpunt; de Groninger reed als enige een foutloos parcours, maar wist dat in de tweede omloop niet te herhalen.

Jur Vrieling was met VDL Bubalu de beste Nederlander. (archief).

De Duitse ploeg won in Rome met overmacht met een totaal van vier strafpunten. Hun laatste ruiter Ludger Beerbaum hoefde zijn paard Gotha niet eens meer te zadelen. Zwitserland werd verrassend tweede, voor de wederom sterk acterende Belgen. De Italianen, die verrassend als vierde eindigden, reden als gastland met een wild card in deze wedstrijd mee, waardoor de zesde plek die Nederland moest delen met de Britten voor de puntentelling in het klassement geldt als de vijfde plek.

In de eerste manche ging Harrie Smolders uit Hooge Mierde – met Exquis Walnut de Muze dankzij zijn overwinning in de Grote Prijs van Madrid opgenomen in het B-kader – als eerste van de start met Regina Z. Na de sloot kwam een oxer en dan op vier galopsprongen een steilsprong. ,,Dat klopte niet en dan merk je dat je een parcours soms anders loopt dan dat je het rijdt. In de eerste ronde kregen we, terwijl ik voor mijn gevoel goed zat, op die steilsprong een fout. In de tweede manche maakten we tussen oxer en steilsprong wel vijf galopsprongen en toen lukte het prima. Alleen ging het daarna fout op de insprong van de dubbel. Anders dan aan de fout in de eerste manche ben ik nu voor mijn gevoel niet debet aan die fout”, aldus Smolders.

Marc Houtzager uit Rouveen debuteerde met Sterrehof’s Voltaire op dit niveau. ,,Ik baalde na de eerste manche enorm dat we op de allerlaatste hindernis dat ene foutje kregen. In de tweede manche bleek dat de fijn-afstemming tussen mij en Voltaire op dit niveau nog net niet optimaal is. In de driesprong kon ik Voltaire voor de middelste hindernis net niet voldoende terug krijgen en ook het tweede foutje werd veroorzaakt door hetzelfde feit. Aan de andere kant heeft Voltaire hoger en breder dan ooit gesprongen en is de progressie nog steeds merkbaar”, aldus Houtzager.

Het gezicht van Jur Vrieling toonde twee verschillende kanten. Na de eerste manche straalde de ruiter uit Holwierde van oor tot oor, maar na de tweede had zijn gezicht de vorm van een oorwurm aangenomen. De oorzaak? In de eerste manche subliem foutloos en in de tweede manche twee balken naar beneden. ,,In de eerste ronde liep VDL Bubalu een werkelijk subliem parcours en in de tweede manche was één foutje echt een fout van mij. Op een relatief eenvoudige steilsprong met een zwarte balk als bovenste deel van de hindernis had ik gewoon moeten wachten, maar ik wilde teveel regelen. Als ik gewoon stil was blijven zitten waren we daar foutloos overheen gesprongen, maar ik moest zo nodig alles tot op de laatste centimeter zelf bepalen en daardoor ging het mis. De fout in de driesprong die we even eerder hadden opgelopen kwam misschien voort uit een lichte vermoeidheid. De warmte in Rome is zinderend en vreet ook van de paarden krachten”, aldus Vrieling.

Gerco Schröder leek met Eurocommerce New Orleans in de eerste manche tegen een overbodige fout aan te lopen op de sloot. ,,Ik wilde van de steilsprong voor de sloot in negen galopsprongen naar de sloot rijden, maar achteraf hadden dat er acht moeten zijn. Nu was het net alsof ik te weinig energiek aan het rijden was en zat af te wachten. In de tweede ronde wilde ik in acht galopsprongen naar de sloot rijden en toen zette ik de wending net iets te vroeg in, waardoor we een fout op de steilsprong voor de sloot kregen, maar wel zonder fouten over het water gingen”, aldus Schröder.