Springruiters winnen ook in St. Gallen

Share
  • 4 juni 2011 10:41

door: redactie, 4 juni 2011 10:41

ST. GALLEN – De Nederlandse springruiters hebben ook de derde wedstrijd van de FEI Nations Cup gewonnen. En net als in Rome hoefde de vierde ruiter in de tweede omloop niet meer van start te gaan. Door de tweede zege op rij gaat Nederland aan de leiding in het tussenklassement.

Jur Vrieling hoefde met VDL Bubalu maar één keer in actie te komen.

Bondscoach Rob Ehrens was uiteraard zeer blij met dit prachtige resultaat. ,,Ik wilde dolgraag na drie wedstrijden twintig punten hebben, om ons daarna rustig te kunnen voorbereiden op de Europese Kampioenschappen, die in september in Madrid worden gehouden. Dat EK is voor ons verschrikkelijk belangrijk, omdat we ons alleen daar kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen volgend jaar. Dat we nu de leiding hebben in de FEI Top Teague heeft me wel verrast, maar het toont ook de sterkte en de breedte van ons ruiters aan”, aldus Ehrens. Daarin heeft hij het gelijk geheel aan zijn zijde, want in Sankt Gallen sprong – op Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN na – een geheel ander team rond als in Rome.

Het Oranje kwartet begon de eerste manche zeer sterk, met een foutloze ronde van Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN. De tweede ruiter voor Nederland, Piet Raijmakers jr. temperde de vreugde iets door met Van Schijndel’s Rascin in het lastige tweede gedeelte van het parcours in de problemen te komen. De derde ruiter, Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten, leverde met VDL Groep Verdi een sterk gereden foutloos parcours af. De vierde ruiter was Jur Vrieling uit Holwierde met VDL Bubalu. In het parcours heeft de hengst af en toe moeite met het changeren en dat kostte een fractie te veel tijd, waardoor ze wel alle hindernispalen lieten liggen, maar een strafpunt moesten incasseren voor het overschrijden van de tijd. ,,We raken steeds beter op elkaar ingespeeld en zo af en toe is er nog een kleine storing, maar we wisten al waar we aan moeten werken en dat gaan we nu nog intensiever doen”, aldus de nuchtere Groninger.

Na de eerste manche ging Nederland aan de leiding met 1 strafpunt, voor Zwitserland en de Amerikanen die beide op vier strafpunten stonden. De Britten stonden op een gedeelde vierde plaats samen met de Fransen met acht strafpunten.

In de tweede manche bleven Van der Vleuten sr. en Utascha SFN wederom foutloos en wist Raijmakers jr. de schade te beperken tot één springfout. Ook Maikel van der Vleuten reed met de hengst Verdi een zeer goede tweede ronde en bleef wederom foutloos. Toen begon het wachten, want de Britten wisten in de tweede ronde driemaal foutloos rond te rijden en bleven daardoor op acht staan. Nederland stond op vijf. Twee van de drie Zwitserse ruiters hadden een foutloze ronde genoteerd en als de Zwitser Pius Schwizer met Carlina ook foutloos zou weten te blijven dan eindigde Zwitserland op 4 strafpunten. Dan moest Jur Vrieling ook foutloos te blijven om de zege voor Nederland zeker te stellen. Omdat Schwizer echter de allerlaatste balk van de allerlaatste hindernis net te zwaar toucheerde viel die en konden de Nederlanders elkaar in de armen vallen, omdat het resultaat van vijf strafpunten genoeg was voor de zege en Jur Vrieling VDL Bubalu niet meer hoefde te starten.

Stegen.net | KNHS 

Uitslag FEI Nations Cup (1.60m):

1. Nederland -5
– Eric van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) – 0 / 0
– Piet Raijmakers jr. (Asten) – Van Schijndel’s Rascin (v. Ramiro) – (9) / 4
– Maikel van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) – 0 / 0
– Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) – 1 / NG
2. Groot-Brittannië – 8
2. Zwitserland – 8 (wild card)
4. USA – 16
5. Frankrijk – 20
6. België – 22
7. Ierland – 35
8. Denemarken – 45
9. Duitsland – teruggetrokken

Tussenstand Nations Cup:

1. Nederland – 23.5
2. Ierland – 19
3. België – 18
4. Groot-Brittannië – 16
5. USA – 11.5
6. Duitsland – 11
6. Frankrijk – 11
8. Denemarken – 4