Emmelie Scholtens en Apache van uitzonderlijke klasse in lichte tour

  • 10 juni 2012 10:50
door: redactie, 10 juni 2012 10:50

HOOFDDORP
Een duo van uitzonderlijke klasse zegevierde zaterdag tijdens het NK dressuur in de lichte tour. Emmelie Scholtens en de KWPN goedgekeurde hengst Apache (v. UB40) wonnen de titel met ruime voorsprong. ,,We hebben in de top van het klassement echt toppers aan het werk gezien”, stelde juryvoorzitter Jan Peeters. ,,Hier zit een aantal potentiële grand prix paarden tussen.”

Emmelie Scholtens glundert na het behalen van de titel met Apache. ©RolandHitze.nl

Emmelie Scholtens was lovend over Apache. ,,Het is werkelijk fantastisch om een paard met zoveel kwaliteiten te mogen rijden. Niet alleen op wedstrijden, maar ook thuis in de training. Hij is pas zeven jaar, maar werken met hem is echt een genot. Omdat bij hem alles als vanzelf lijkt te gaan heb ik heel veel vertrouwen in Apache richting toekomst en ik hoop hem nog heel lang te mogen rijden, mede omdat ik denk dat het een heel goed Grand Prix paard kan worden”, aldus Emmelie, die de jury een werkelijk sprankelende Kür voorschotelde. Jurylid Jan Peeters: ,,Misschien dat de galop iets minder gehaast zou kunnen worden gereden, maar de zelfhouding en de gedragenheid van dit paard is fenomenaal.”

De op de tweede plaats geëindigde Marlies van Baalen was zeer ingenomen met het zilver. ,,Ik ben echt super tevreden. In de eerste wedstrijd begonnen we goed met een vierde plek en met BMC Zigeuner DVB was ik vijfde. In deze Kür heb ik getracht het onderste uit de kan te rijden en dat lukte. We hebben met ons beiden het beste gepresteerd wat nu mogelijk is. Deze medaille is echt het toetje slagroom op de koffie, want in de Special ging het ook al ongelooflijk goed met BMC Miciano. Gewoon voor mij een geweldige dag.”

Voor Lynne Maas had er misschien net iets meer ingezeten, want haar paard Zamora schrok toen zij een pirouette wilde inzetten ineens geweldig en draaide wel heel snel om zijn as, waardoor het van alles kon zijn wat zij de jury lieten zien, maar geen pirouette. ,,Ik ben echt niet teleurgesteld, maar ik wilde in deze Kür met een hoge moeilijkheidsgraad echt spetteren. Dat is door die schrikreactie niet gelukt, want daarna was er echt sprake van een behoorlijk spanning bij haar. Jammer, maar ik ben tevreden met brons”, aldus Lynne Maas.

Voor de ruiters in de Lichte Tour was er het probleem dat door de weersomstandigheden de tweede wedstrijd op vrijdagavond gestaakt moest worden en ook op zaterdagochtend geen doorgang kon vinden. De drie medaille winnende ruiters waren van mening dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om in de eerste plaats de veiligheid van paarden en publiek te garanderen en dat het afgelasten van een onderdeel behoort tot de risico’s van een buitenwedstrijd. Volgens Emmelie Scholtens was het wel een voordeel dat tijdens de Kür er muziek werd gedraaid, waardoor de geluiden die de wind veroorzaakte werden overstemd.
[Stegen.net | KNHS]

Uitslag finale KNHS Kampioenschap dressuur Lichte Tour:
1. Emmelie Scholtens – Apache (UB 40 x Krack C) – 152.209
2. Marlies van Baalen – BMC Ratzinger (Ricardos x Rubirando) – 145.470
3. Lynne Maas – Zamora (Krack C x Farrington) – 143.616

Uitslag 3e wedstrijd KNHS Kampioenschap Lichte Tour (Kür):
1. Emmelie Scholtens – Apache – 78.042%
2. Marlies van Baalen – BMC Ratzinger – 74.417%
3. Theo Hanzon – IPS Zhivago (Krack C x Jazz) – 72.833%