Callista Leeuwerke in regio Groningen op eenzame hoogte

Share
  • 29 juli 2012 18:52

door: redactie, 29 juli 2012 18:52

HAREN
De regio Groningen van de KNHS heeft in Callista Leeuwerke een ijzersterke kampioene gekregen in de ZZ-licht dressuur. Leeuwerke had in deze zwaarste klasse twee ijzers in het vuur en eiste met haar toppaard Zhivago (v. Londonderry) de titel op. Ook werd ze reservekampioen met Santo’s Alecto. In de Z2 ging de titel naar Carlien Bos met Wannebe.

Het voormalige sportterrein in Haren lag er prima bij, maar het was vrijdag door de hitte wel afzien voor de deelnemers. Zaterdag leek de regen roet in het eten te gaan gooien, maar uiteindelijk viel dat erg mee en waren de omstandigheden ideaal op dit provinciaal kampioenschap. In de ZZ-Licht had Callista Leeuwerke dus twee ijzers in ‘t vuur. Vorige week startte de amazone haar toppaard Zhivago voor het eerst in Veendam, na een lang durige blessure. Hier bleek ze al in topvorm te zijn. De over veel front beschikkende vos hield zijn vorm vast en won met overmacht zowel de verplichte proef (67%) als de kür (72.88%).

Callista Leeuwerke en Jarmilla Peterson op het ereschavot. ©Helen de Koning

Met haar andere paard Santo’s Alecto behaalde Callista Leeuwerke ook nog de de reservetitel. In de verplichte proef stond de combinatie nog op een derde plaats, (62%) achter Jarmilla Peterson en Don Chello (63.86%), maar Callista behaalde uiteindelijk de reservetitel door een keurig gereden kür (68.38%). De derde plaats ging naar Jarmilla Peterson. Beide amazones kregen een uitnodiging voor de Nederlandse kampioenschappen.

Ook in de Z2 wist de kampioene Carlien Bos beide rubrieken op haar naam te schrijven. De leerlinge van Christa Larmoyeur start nog maar sinds kort met haar paard Wannebe op dit niveau, maar behaalde in de Z1 ook al goede resultaten. De met veel losheid bewegende bruine had in het begin wat moeite met de changementen, maar door goede begeleiding lijkt dit te zijn overwonnen. Ze scoorden in de verplichte proef 62.79% en werden op de voet gevolgd door Corrie Rave met Aragon W (61.47%) en Jarmilla Peterson met Woody (61.18%).

Horrorscenario

In de kür werd alles anders beslist dan vooraf gedacht. Corrie Rave was de afgelopen periode in topvorm en wist diverse grote wedstrijden op haar naam te schrijven. In de kür liep ‘t heel anders. Aragon W. had zich op de tong gebeten, waardoor een klein beetje bloed te zien was. De jury kon niet anders dan de combinatie uitsluiten. Een horrorscenario dat haar instructrice Adelinde Cornelissen ook ooit overkwam.

Richella Hertzig nam revanche in de kür na een magere score van de verplichte proef (58.97%). Richella en Carlien behaalden beiden 65.56 in de kür en hiermee bleef Richella met haar paard Baccarole DVB 0.12% voor in de einduitslag op Jarmilla Peterson met Woody, die hiermee op plek drie belandde.

Dressuurkampioene Callista Leeuwerke werd door haar kersverse man Claus Beishuizen op een nat pak getrakteerd. ©Helen de Koning

In de Z1 was Bronno Bloem met zijn paard Venture heer en meester. Hij wist beide proeven met overmacht te winnen en als enige boven de 65% te blijven in beide proeven. De leerling van Christa Larmoyeur behaalde een eindscore 66.03%. Annemarie Tiktak had ook al diverse mooie overwinningen op haar naam staan. De outdoorkampioene M2 van vorig jaar en leerling van Corrie Rave schopte het nu tot de reserve titel met een eindscore van 63.68%.

Ook de M2 bleef tot het laast toe ongekend spannen. De verschillen waren niet groot en de beste vijf van de ochtend mochten ‘s middags overrijden, waarbij de in de ochtend behaalde punten meetelden. ‘s Morgens wist Corry van Hoorn de rubriek te winnen, maar ‘s middags behaalde ze plek drie, wat ook de definitieve plaats was met een eindtotaal van 61.42%.

Op plaats twee belandde René Tichelaar, die in beide proeven als tweede uit de bus kwam, met een eindscore van 61.50%. De uiteindelijke kampioene werd de leerlinge van Corrie Rave Ann Wessels. Ze vormt een mooie combinatie met het mooie, grote paard Benice H van de familie Huiting, waarmee ze ‘s morgens nog op plaats drie stond, maar ‘s middags de rubriek duidelijk wist te winnen. Hun eindscore was 62.09%.
[Stegen.net]