Julia van Schaik in Drenthe op eenzame hoogte

Share
  • 15 augustus 2012 11:21

door: redactie, 15 augustus 2012 11:21

DE WIJK
Vorig jaar indoor- en outdoorkampioen in de Z2 en nu de beste van Drenthe in de ZZ-Licht. Julia van Schaik uit Valthermond maakte de verwachtingen met haar paard Primo zaterdag meer dan waar tijdens de Drentse kampioenschappen in De Wijk.

Na haar eerste proeven stond Van Schaik al dertien punten voor op de nummer twee. Toen de leerling van Christa Larmoyeur ook de kür op muziek op haar naam zette, was de jonge amazone helemaal onbereikbaar. Wilmer Lanning uit Gieten werd reservekampioen in deze klasse met Vicomar.

Julia van Schaik en Primo bij de prijsuitreiking. ©Roos Meertens

In de Z2 ging de hoogste eer naar Lotte Jansen en Americo, gevolgd door Trea Mulder-Dolsma met Brinkhof’s Zaïra. Jansen, die vorig jaar nog woonde en werkte bij de familie Van Silfhout, maar sinds een paar weken weer thuis woont bij haar ouders, moest wel een traantje laten. Hoewel de 20-jarige amazone al jarenlang op internationaal niveau meerijdt bij de junioren en young riders, was dit kampioenschap haar eerste grote wedstrijd waar ze weer alleen met haar vader heen ging.

Lotte Jansen en Americo. ©Roos Meertens

Americo trok Jansen uit de dip. ,,Het is fijn om te voelen dat ik het ook alleen kan en dat ik met deze paarden ook weer toekomst heb”, vertelt de amazone. Op stal heeft ze volop jong talent, maar haar laatste jaar bij de young riders wil ze ook graag op niveau meedoen. ,,Met Pongo was ik geselecteerd, maar die pak ik nu net weer op na een blessure. Bovendien blijft het een spooky paard. Trappel moest ik in Lunteren achterlaten en daarmee ben ik ook een goede kwijt.”

Jansen ziet in Americo wel een toekomstig eerste paard voor zichzelf. ,,Hij was vroeger doodsbang voor andere paarden, is daarvoor zelfs bij Gert van het Hof geweest. Maar in de ring is hij enorm gegroeid en daarbuiten is hij alleen nog wel eens bang voor Friese paarden. Hij blijft een watje, maar de band die wij hebben is wel heel bijzonder.”

In de Z1 ging de strijd om het Drentse goud tussen Armanie van Mandy Dokter en de bijna gelijknamige Kalshovens Armani van Nicky Snijder. Mandy Dokter liet zien dat zij er weer helemaal is en pakte zelf de titel, met een voorsprong van bijna twee procent. De M2 werd een feestje voor Marloes Oldenhuizing, in de M1 mocht de vlag uit in de stal van Marjan Hooge met Fulltime.

Pony’s

Floor van Manen had een superweekeinde in De Wijk. Ze reed met Divano Du Bois niet voor het eerst naar het Drents Kampioenschap, ditmaal in de klasse Z2. In de Z1 pakte ze bovendien het erelint met de C-pony Julia. Lisa van Mensvoort won met Troy de klasse Z1 voor de grote maat. Ook zij is geen onbekende: in de M2 won ze afgelopen winter nog het Drents Indoorkampioenschap met de sublieme score van 71%!
Voormalige Z1 kampioene Daniëlle Bos met Hero werd er af gereden door Van Mensvoort, maar heeft nog wel het reservekampioenschap in handen. Dat geldt ook voor Zoë Schipper met Amigo. Afgelopen winter was deze combinatie nog goed voor het goud in de kleine maat, maar nu moest Schipper zich tevreden stellen met een reservelint voor haar 18-jarige pony met zijn boevenstreken.
[Stegen.net | KNHS]