Medaille lonkt voor springruiters ondanks foutjes Jur Vrieling

Medaille lonkt voor springruiters ondanks foutjes Jur Vrieling

6 augustus 2012 11:08 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

LONDEN
De Nederlandse springruiters houden ook na zondag, na het tweede deel van de landenwedstrijd, zicht op een Olympische medaille. Maikel van der Vleuten (Verdi) en Marc Houtzager (Tamino) bleven opnieuw foutloos. Gerco Schröder maakte met London één foutje en Jur Vrieling moest helaas twee springfouten accepteren met Bubalu.

Bondscoach Rob Ehrens maakte er geen geheim van dat hij baalt van de twee fouten van Jur Vrieling. ,,Het was niet nodig geweest. In zo’n parcours moet je flexibel zijn en kunnen schakelen. De fout bij de sloot kwam omdat hij te veel voorwaarts reed. Ook de fout op de laatste was te wijten aan Jur, die zich moet realiseren dat een sprong pas af is als je paard weer met alle vier de benen op de grond staat. Die fout op de laatste hindernis ontstond omdat Jur zijn Bubalu VDL een fractie te vroeg losliet”, aldus Ehrens.

Maikel van der Vleuten leverde met Verdi opnieuw een foutloze rit af. ©FEI/Kit Houghton

Vrieling stak de hand in eigen boezem. ,,Het was beide keren mijn fout. En dat terwijl ik best een goed gevoel had. Denk niet dat ik niet mijn best heb gedaan, maar het was niet genoeg. Ik baal echt”, aldus de ruiter uit Holwierde, die zaterdag ijzersterk begon met een foutloos optreden.

De tweede ruiter voor Nederland was Maikel van der Vleuten met een zeer goed springende VDL Groep Verdi. ,,Het liep direct een stuk beter dan zaterdag. In de openingswedstrijd toucheerde Verdi een paar maal een paal, maar vandaag stond hij echt op scherp en ik ben verschrikkelijk gelukkig met deze foutloze rit”, blikte Maikel van der Vleuten tevreden terug.

Ook Marc Houtzager noteerde een foutloze ronde met Sterrehof’s Tamino en dit paard sprong op een wijze die indrukwekkend was. Nergens een touché en perfect in de hand staand stuurde Houtzager zijn paard rond. Soms zelfs even improviserend op weg naar de brievenbus-hindernis, waar Houtzager geen vijf galopsprongen maakte maar zes. ,,Mijn paard sprong ook vandaag weer ongelooflijk goed. In één woord super. Ik hoop dat morgen na mijn rit ook weer te kunnen zeggen, want de druk wordt alleen maar groter”, aldus Houtzager.

Gerco Schröder: ,,Het was erg vervelend dat London net dat foutje maakte op de London hindernis. Als je kijkt naar de wedstrijd, gaat het morgen verschrikkelijk spannend worden, want de verschillen zijn klein.”

Klassement

Na de tweede wedstrijd staat Saudie-Arabië op de eerste plaats met één enkele strafpunt en volgen op drie punten achterstand Groot-Brittannië, Zweden, Zwitserland en Nederland. Canada staat zesde met vijf strafpunten. Brazilië en de USA delen de zevende plek met acht strafpunten. Mexico, Australië, Duitsland, Frankrijk, België, de Ukraïne en Chili zijn uitgeschakeld voor de strijd om de teammedailles.

Vooral de uitschakeling van Duitsland was opvallend. ,,Het is een enorme, een enorme teleurstelling”, zei de Duitse ruiter Christian Ahlmann. ,,Ik ga met een bitter gevoel nu terug naar huis.” Bondscoach Otto Becker: ,,Deze schrik moet ik eerst verwerken.” De uitschakeling is voor de Duitsers een compleet nieuwe ervaring, waar ze vooraf geen enkele rekening mee hadden gehouden.
[Stegen.net | KNHS | DPA]