OS Londen: ZILVER VOOR SPRINGRUITERS

Share
  • 6 augustus 2012 18:16

door: redactie, 6 augustus 2012 18:16

LONDEN
Het duurde twintig jaar, maar de Nederlandse springruiters hebben in de Olympische landenwedstrijd eindelijk weer een medaille te pakken. Jur Vrieling (Bubalu), Maikel van der Vleuten (Verdi), Marc Houtzager (Tamino) en Gerco Schröder (London) liepen in een zinderende barrage net de olympische titel mis. Het werd zilver met een gouden randje. Engeland won.

Op het technisch lastige parcours van het Greenwich Park, ontworpen door de Brit Bob Ellis, trapte Jur Vrieling voor de Oranje-ploeg als eerste af. De 43-jarige Nederlands kampioen bezorgde Nederland geen al te best begin. Met Bubalu zette hij, net als in de kwalificaties, acht strafpunten op het scorebord. Het ging mis bij de sloot en de eerste horde van de driesprong. Gelukkig kon bondscoach Rob Ehrens het slechtste resultaat van vier omlopen wegstrepen.

Groots vervolg

Gerco Schröder en Londen

Een fantastisch slot was echter in de maak. Maikel van der Vleuten zorgde namelijk voor een groots vervolg. De jeugdige springruiter (22) dirigeerde zijn paard Verdi, ondanks enkele tikjes tegen het hout, foutloos door de olympische proef. Het optreden van Marc Houtzager was daarna vervolgens zelfs fabuleus te noemen. Tamino zweefde over alle zestien hindernissen, maar helaas viel er wel een balk. Een foutloze omloop van Gerco Schröder (34) had vervolgens goud betekend, maar hij pakte vier strafpunten.

In een ademloze barrage met de Britse springruiters ging het mis bij de pas 22-jarige Van der Vleuten, hij liet acht strafpunten bijschrijven. Het thuisland profiteerde met vier foutloze proeven optimaal en kaapte zo net voor de neus van Oranje het goud weg. Het Saoedi-Arabië van de Nederlandse coach Rogier van Iersel veroverden de bronzen medaille.

Goud ’92

Het laatste teamsucces van de Nederlandse springequipe dateerde inmiddels al van 1992. Jos Lansink, in Londen uitkomend voor België, Piet Raijmakers, Bert Romp en Jan Tops sprongen destijds in Barcelona naar het olympisch goud. Jeroen Dubbeldam en Albert Voorn veroverden in Sydney (2000) nog wel het individuele goud en zilver.
[Stegen.net | ANP]