Prima tweede plek voor Nederlandse springruiters in Rome

  • 23 mei 2014 23:13
door: redactie, 23 mei 2014 23:13

blokjeROME | STEGEN.NET | ANP | KNHS
De Nederlandse springruiters hebben vandaag bij de wedstrijd om de Nations Cup in Rome net naast de overwinning gegrepen. Het kwartet Jeroen Dubbeldam (met Zenith SFN), Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi), Jur Vrieling (VDL Bubalu) en Gerco Schröder (Glock’s London) eindigde als tweede met 9 strafpunten. Alleen België deed het beter, met 1 strafpunt minder. Duitsland moest genoegen nemen met de derde plaats.

Dubbeldam, Van der Vleuten en Schröder zetten allemaal één foutloze omloop neer en een ronde met ieder één springfout. Vrieling kreeg in de eerste omloop een strafpunt vanwege tijdsoverschrijding en in de tweede ronde moest hij 9 strafpunten incasseren. De twee slechtste resultaten werden bij ieder land geschrapt.

Verdi

Maikel van der Vleuten maakte met Verdi maar één fout in Rome.
©FEI/Kit Houghton

Nederland verdiende met de tweede plaats 40.000 euro, de Belgen pakten 64.000 euro. De wedstrijd in Rome was voor Nederland de eerste waar om punten werd gereden. Na de eerste manche stond Nederland nog vierde, maar dankzij foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi NOP klom ons land langzaam maar zeker omhoog. Dat de Belgen net niet verslagen werden kwam omdat Gerco Schröder en Glock’s London, die in de eerste manche soeverein foutloos waren gebleven, op de allerlaatste hindernis een foutje moesten incasseren.

Bondscoach Rob Ehrens baalde een beetje na die tweede plek. ,,Ik had graag hier willen winnen en we waren er heel dicht bij. Erger nog, de overwinning zat er echt in. Wat echt jammer was dat Gerco net iets te open naar de allerlaatste hindernis reed en daar die fout kreeg. Gerco keek naar de klok en zag dat hij amper binnen de tijd kon rijden, waardoor hij de fout maakte in de haast om aan de finish te komen”, aldus Ehrens, die onder de indruk was geweest hoe de Nederlandse paarden in de beide manches hadden gesprongen. ,,Jammer waren de twee fouten van VDL Bubalu in de tweede manche. In de eerste manche was de hengst topfit en waardoor de twee fouten ontstonden in de tweede ronde, dat moet ik terugkijken op de video.”