Springruiters tevreden met zilver in landenwedstrijd

Share
  • 6 augustus 2012 20:03

door: redactie, 6 augustus 2012 20:03

LONDEN
Marc Houtzager had met twee foutloze omlopen en één foutje in de barrage een belangrijk aandeel in het zilver voor de Nederlandse ploeg. ,,Op voorhand had ik blind voor dit resultaat getekend. We zijn hier tevreden mee, maar het goud was wel heel dichtbij”, aldus de ruiter uit Rouveen.

Houtzager zette in de barrage zijn paard Tamino extra aan en dat was begrijpelijk na de niet al te snelle rit van Jur Vrieling. Maar in de haast nam de verder voorbeeldig springende Tamino wel een balkje mee. Samen met de twee balken van Maikel van der Vleuten en Verdi zorgde dat er voor dat de foutloze Britten de gouden medaille pakten.

Alhoewel hij woensdag alweer moet strijden om de medailles in het individuele toernooi, vond Maikel van der Vleuten dat de zilveren plak in het landentoernooi best even gevierd mocht worden. ,,Daar mag rustig wat op gedronken worden vanavond”, zei de ruiter uit Mierlo. ,,We hebben hier lang naartoe gewerkt.”

Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Gerco Schröder en hun medailles. ©Jacob Melissen

Aanvankelijk overheerste bij Van der Vleuten nog de teleurstelling over het missen van de olympisch titel, maar dat gevoel ebde langzaam weg. ,,Als je het een paar minuten laat bezinken, moet je beseffen dat het geweldig is dat we een medaille hebben gehaald. Dit is boven verwachting.”

Bondscoach Rob Ehrens toonde zich na afloop van het landentoernooi van de Olympische Spelen een groot verliezer. Zijn ploeg boog pas in de barrage voor de thuisrijders uit Groot-Brittannië. ,,Dan baal je even, want je zit er dichtbij. Maar de beste heeft gewonnen”, reageerde hij. ,,Mijn ruiters hebben alle vier top gereden. Ik ben een gelukkige coach.”

Ehrens meende dat er van tevoren geen grote favoriet was aan te wijzen. ,,In de springsport kun je dat nooit van tevoren bepalen”, zei hij. ,,Het loopt of het loopt niet. Er zijn nooit absolute favorieten. Er is elke dag een nieuw parcours, en elke dag wordt er opnieuw gestreden.” Alhoewel de equipe dichtbij de titel was, vond hij dat Nederland niet het goud had verloren. ,,Nee, we zijn blij met zilver.”
[Stegen.net | KNHS | ANP]