Nederland derde in loodzware landenwedstrijd Calgary

Share
  • 9 september 2012 13:11

door: redactie, 9 september 2012 13:11

SPRUCE MEADOWS
Uiteindelijk werd het Nederlandse Oranje kwartet toch derde in de landenwedstrijd die zaterdag onder bijna tropische omstandigheden op Spruce Meadows bij Calgary werd verreden. Uiteindelijk, want na de tweede manche stond het Nederlandse team slechts op een vijfde plaats. De overwinning ging naar het Duitse team, terwijl de Ieren de tweede plek opeisten.

Het parcours dat Leopoldo Palacios had neergezet was lomp en zwaar, met een dubbelsprong die zo krap stond dat paarden er wel fouten op moesten maken. Dat resulteerde er in dat slechts één ruiter – Daniël Deusser uit Duitsland met Cornet d’Amour – beide manches foutloos wist te overwinnen.

Daniël Deusser wist met Cornet d’Amour als enige dubbel nul te rijden. ©Kit Houghton

Vier ruiters bleven in de eerste ronde foutloos en nog eens vier in de tweede. Onder hen wel Jur Vrieling uit Holwierde met VDL Bubalu. De landenwedstrijd vergde veel van de paarden en het lijkt nu niet waarschijnlijk dat de paarden die in beide manches van start zijn gegaan zondag nog veel kans hebben op een hoge klassering in de Grote Prijs. Naast de door veel ruiters bekritiseerde dubbel maakte ook de driesprong de tongen los. Deze stond opgesteld onder de bomen, waardoor de schaduwwerking van deze bomen het foutloos springen van deze pittige driesprong extra lastig maakte.

In de eerste manche maakte de KWPN erkende hengst VDL Bubalu een foutje op de sloot, maar in de tweede ronde wandelde hij als het ware over het parcours. ,,De fout op de sloot moet ik me helemaal zelf aanrekenen”, zei Jur Vrieling.

Harrie Smolders, die op vrijdagavond met Exquis Walnut de Muze de Six Bar winnend had afgesloten, kreeg nu een catastrofale sprong op de eerste hindernis. Deze hindernis, een oxer, moest recht tegen de zon in worden gesprongen, waardoor de inktzwarte schaduw ver voor de hindernis lag. Walnut vertrok meters te vroeg en landde midden in de oxer. ,,Volgens mij een taxatiefout die zich helemaal laat vergelijken met de fout van Eric van der Vleuten op de laatste dag van het EK in Madrid in 2011. Ik bleef gelukkig zitten en kon alles weer bij elkaar rapen en pakte Walnut het goed op.”

Leon Thijssen moest in de eerste manche maar liefst drie balken accepteren. Jeroen Dubbeldam, die met BMC Quality Time TN van start ging, noteerde in beide omlopen een springfout. ,,Ook ik kreeg in de eerste manche op de uitsprong van de dubbel een fout. In de tweede manche ging het tot de laatste hindernis goed. Wat er daarna gebeurde kan ik niet helemaal goed terughalen. We kregen een vreemde kronkel in de lijn die ik wilde rijden, waardoor Quality Time de voorste paal eraf tikte. Voor de rest sprong de schimmel fenomenaal”, aldus Dubbeldam.
[Stegen.net | KNHS]