Pius Schwizer vooraan in WB Lyon

Share
  • 4 november 2012 19:04

door: redactie, 4 november 2012 19:04

LYON
Pius Schwizer was zes tegenstanders te snel af in de barrage van de wereldbeker in Lyon. Met zijn paard Verdi III won hij deze derde wedstrijd van dit seizoen. De Nederlanders kwamen er op het Franse evenement niet aan te pas. Marc Houtzager werd 12e met Sterrehof’s Tamino.

Houtzager kreeg op de derde hindernis al een fout met zijn Olympische paard. ,,De tweede hindernis was een triple bar en ik kwam daar net iets te dicht. Tamino sprong te hoog en toen moesten de vijf galopsprongen naar de oxer wel heel erg groot worden, om passend bij die hindernis te komen. Die oxer was niet alleen erg hoog maar ook breed en als dan de afstand net niet past dan wordt zo’n hindernis ineens nog een meter breder”, aldus Houtzager.

Pius Schwizer met Verdi III.

Voor Maikel van der Vleuten was er met VDL Groep Verdi na vier afgeworpen palen geen eer meer te behalen en daarom staakte hij de wedstrijd. “In de kwalificatie op vrijdag sprong Verdi erg goed en mijn gevoel op de eerste vier hindernissen in deze wereldbeker kwalificatie was ook goed. Op de vijfde hindernis kreeg ik een zware fout en nadat we in de driesprong alle bovenste palen naar beneden hadden getikt ben ik gestopt. Het was net of de kracht ineens weg was”, aldus Van der Vleuten.

In de barrage ging de Belgische combinatie Ludo Philippaerts met Challenge van de Begijnakker als eerste van start. Zij leken in de barrage een tijd te hebben gerealiseerd waar de zes andere ruiters hun tanden op stuk zouden kunnen bijten. Dat leek tot de laatste combinatie het geval, maar de Zwitser Pius Schwizer wist zijn Verdi III foutloos door een hele krappe wending te sturen, waardoor hij de hoofdprijs wist te pakken.

De Fransman Kevin Staut probeerde met Silvana als eerste serieus de tijd van Philippaerts te verbeteren, maar kreeg op de hindernis na de uiterst krappe wending een springfout. Ook de Duitser Christian Ahlman reed deze wending en deed dat eveneens foutloos, maar Codex One had al een foutje gemaakt in het barrageparcours. Ahlmann eindigde als vijfde en Kraut als zesde. Philippaerts werd tweede, voor de Zwitser Paul Esterman met Castlefields Eclipse.