Beezie Madden met Simon winnaar finale wereldbeker

Share
  • 28 april 2013 17:10

door: redactie, 28 april 2013 17:10

Beezie Madden heeft zondag voor het eerst in haar carrière de finale van de wereldbeker gewonnen. De 49-jarige Amerikaanse amazone moest het met de voorheen door Jeroen Dubbeldam gereden Simon (v. Mr. Blue) opnemen tegen Steve Guerdat. De Zwitser reed als eerste en moet het met Nino des Buissonnets afleggen tegen Madden.

Beezie Madden versloeg in de finale van de wereldbeker met Simon de Olympisch kampioen Steve Guerdat.

Beezie Madden versloeg met Simon de Olympisch kampioen Steve Guerdat.

Madden maakte in de tweede omloop een nerveuze indruk en kreeg daardoor een onnodige fout. Ze maakte het zichzelf daarmee moeilijk, want ze moest hierdoor een barrage rijden tegen Guerdat. De Olympisch kampioen reed in de barrage als eerste en ging alsmaar sneller. Maar de Zwitser, die ook vorig jaar tweede werd, maakte in het laatste deel van het parcours nog twee fouten. Beezie Madden hoefde vervolgens alleen nog maar op haar dooie akkertje nul te rijden.

De derde plaats ging naar Kevin Staut en zijn fijn springende schimmel Silvana HDC. Beste Nederlander was Marc Houtzager, die met Sterrehof’s Tamino als zevende eindigde.

Madden erkende dat ze behoorlijk zenuwachtig was. ,,Zeker toen Steve Guerdat moest rijden, want hij zette tot het einde alles op alles. Maar ik ben blij dat het gelukt is en ik de overwinning mee naar huis kan nemen”, aldus de winnares.

Loodzwaar

Marc Houtzager bestempelde de parcoursen als loodzwaar, zeker de derde ronde, die uit twee manches bestond. ,,In de tweede wedstrijd had de parcoursbouwer maar liefst 15 foutloze ritten en dat wilde hij niet schijnbaar niet weer. Het parcours was van het begin af aan zwaar. Meteen een enorme triple en dan een hele moeilijke lijn, waar aan het einde een dubbelsprong van planken stond. De lijn naar die dubbel kon in vier of in vijf galopsprongen. Ik deed het in vier, maar kreeg een fout, dus als ik het over zou kunnen doen zou ik voor vijf gaan. Deze lijn kostte de paarden ook heel veel kracht en dat vertaalde zich naar de tweede manche, waarin ook weer veel springfouten werden gemaakt.”

Houtzager was niettemin zeer tevreden over Sterrehof’s Tamino. ,,Als ik eerlijk ben vond ik Tamino beter springen in de tweede ronde dan in de eerste, en dat is voor mij een teken dat Tamino op dat eerste parcours niet is overvraagd. Terugkijkend op beide parcoursen van zondag moet ik erkennen dat dit de zwaarste parcoursen waren die ik ooit in een indoor arena heb gesprongen”, aldus Houtzager.

Uitslag finale wereldbeker 2013:
1. Beezie Madden (USA) – Simon (Mr.Blue x Polydox) – 0
2. Steve Guerdat (Zwi) – Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) – 8
3. Kevin Staut (Fra) – Silvana HDC (Corland x Widor) – 10
7. Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Tamino (Numero Uno x Farmer) – 16