Van der Vleuten zevende bij eerste onderdeel finale wereldbeker

Share
  • 18 april 2014 23:11

door: redactie, 18 april 2014 23:11

blokjeLYON | STEGEN.NET | KNHS
Maikel van der Vleuten heeft in de openingswedstrijd van de wereldbeker finale voor springruiters in Lyon met VDL Groep Verdi NOP een regelrechte topprestatie geleverd. De ruiter uit Someren werd fraai zevende.

Tegen ontketende ruiters als Pius Schwizer uit Zwitserland met Quidam du Vivier, Patrice Delaveau uit Frankrijk met Lacrimoso HDC en Ludger Beerbaum uit Duitsland met Chaman was geen kruit gewassen. Maar de rit van Van der Vleuten was beheerst en in de wetenschap dat er nog twee zware rondes volgen. Maikel reed op overhouden, terwijl de voor hem eindigende ruiters reden of dit jachtparcours al de finale was.

Maikel van der Vleuten met Verdi. ©Stefano Grasso/Global Champions Tour

Maikel van der Vleuten met Verdi.
©Stefano Grasso/Global Champions Tour

,,We hebben gereden voor wat we waard waren. Misschien had ik in de afstand na de driesprong die ene galopsprong minder kunnen maken, maar ik ben dik tevreden. Eigenlijk een rit gereden zoals ik hem na het lopen had gepland. In een tempo doorrijden van start naar finish en zorgen dat nergens die hapering komt”, vertelde Maikel na zijn rit.

,,Dit is de eerste van drie wedstrijden en je moet deze wedstrijd rijden om voor morgen en paasmaandag iets over te houden. Van deze wedstrijd heeft Verdi niet geleden en ik kan morgen met een topfit paard aan de start komen. Of je nu in deze wedstrijd vijfde, zevende of tiende wordt is niet belangrijk. Belangrijk is dat je aansluiting bij de top van het klassement behoudt en dat is gelukt”.

Parcoursbouwer Frank Rothenberg had een parcours ontworpen dat in de afstanden tussen de hindernissen vele mogelijkheden bood. Men kon de galopsprong verlengen of verkorten of, zoals Beerbaum deed, tussen hindernis zeven en acht gewoon twee galopsprongen minder maken dan de concurrentie en dat betekende twee seconden.

Fraai was ook het feit dat er geen enkele hindernis bovenuit sprong wanneer het gaat om fouten. Op alle hindernissen viel wel eens een balk. Daarbij was het parcours niet lomp zwaar, hoog en breed, maar uiterst technisch. Niet voor niets waren de ruiters die tot de wereldtop gerekend worden op grond van hun positie in de ranking in de top van het klassement te vinden. Er was één uitzondering en wel de Marokkaan Quaddar Abdelkebir, die nu vijfde staat met Quickly de Kreisker. Hij was in deze openingswedstrijd de uitzondering die de regel bevestigde.