Geslaagd slot van Indoor Hartje Drenthe Stroomruiters in Beilen

Share
  • 13 januari 2013 10:15

door: redactie, 13 januari 2013 10:15

BEILEN
De Grote Prijs van de jubileumeditie van Indoor Hartje Drenthe is zaterdagavond gewonnen door Job Oldenziel uit Gieten. De 34-jarige ruiter was met het eigen fokproduct Ofichems Zairda de concurrentie te snel af.

Oldenziel wist in de voorlaatste barragerit de plaatselijke favoriet Bram van Es in een snelle ronde terug te wijzen. Oldenziel kwam met Ofichems Zairda tot 35.67 seconde en Van Es met Wamarantha tot 35.68. En zo werd Indoor Hartje Drenthe met een verschil van slechts Ă©Ă©n honderdste van een seconde in het voordeel van de dolgelukkige Oldenziel beslist. Op de derde plaats eindigde Saskia Deknatel uit Yde met Wembley in een tijd van 36.61.

Winnaar Job Oldenziel met Ofichem's Zairda. ©Joke van der Molen

Winnaar Job Oldenziel met Ofichem’s Zairda. ©Joke van der Molen

Als vierde en laatste foutloze combinatie van zeven barragedeelnemers eindigde de Ier Blayne Sheehan die met Apell Wh voor Stal Vos uit Dwingeloo rijdt. Sheehan kwam tot een tijd van 37.81.

Voor winnaar Job Oldenziel was de barrage hard werken. ,,Ik wist dat er hard gereden werd. Ik stond nog in dubio of ik na de derde sprong een erg korte wending zou nemen en toen Bram van Es dat wel deed, had ik geen keus meer. Maar één honderdste scheelt echt niets.” Ofichems Zairda is volgens de 34-jarige Oldenziel een erg sterk paard. ,,Hij heeft heel veel springvermogen en dat kwam goed uit op dit selectieve concours. Het was lastig, maar voor Zairda goed te doen.”

Dat konden niet alle deelnemers zeggen. Van de 34 gestarte combinaties in het basisparcours van de Grote Prijs wisten er zeven de barrage te halen. De anderen incasseerden op het selectieve parcours van bouwer Henk Ekkelenkamp Ă©Ă©n of meer fouten. Dat gold niet voor de winnaar van de edities 2010, 2011 en 2012, Bert-Jan Zuidema. Als laatste starter in de barrage leek hij op een unieke score van vier zeges op rij af te stevenen. Maar op de voorlaatste hindernis ging het toch mis. Ondanks de snelste tijd kwam Zuidema daardoor niet verder dan de vijfde plaats.

Voor Bram van Es was de tweede plaats de hoogste klassering ooit die hij op het “eigen” Stroomruiterconcours behaalde. ,,Ik zat er nu heel dichtbij. Ik heb de rit van Job Oldenziel niet gezien, maar hoorde toen ik aan het uitrijden was, de omroeper wel. Balen, maar het is niet anders.”

De ruiter uit Beilen was door familieomstandigheden – zijn vader is ernstig ziek – de laatste maanden niet veel aan rijden toe gekomen. ,,Daarom verraste het mij wel dat ik in de barrage kwam. Wamarantha is een heet paard en als hij ontspannen is, dan is hij tot veel in staat. Dat hebben we vanavond hier wel gezien. Jammer dat het net niet gelukt is de winst te pakken. ’t Is niet anders.”

Wim van Es is zichtbaar geroerd als hij de onderscheiding krijgt. ©Joke van der Molen

Wim van Es is zichtbaar geroerd als hij de onderscheiding krijgt. ©Joke van der Molen

Voor aanvang van de Grote Prijs van Beilen werd de voorzitter van de organiserende vereniging De Stroomruiters uit Beilen, Willem van Es, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Jan Broertjes van Midden-Drenthe speldde Van Es de versierselen op.

Uitslag
1. Job Oldenziel, Gieten, Ofichems Zairda (v Calvados), 0-35.67
2. Bram van Es, Beilen, Wamarantha (v Padinus), 0-35.68
3. Saskia Deknatel, Yde, Wembley (Silverstone), 0-36.61
4. Blayne Sheehan, Ier, Apell Wh (v Radisson), 0-37.81
5. Bert-Jan Zuidema, Linde, UB40 (v Voltaire), 4-35.37
6. Robert Havinga, Tolbert, Bacardi (v Numero Uno), 4-36.73
7. Paul Bontekoe, Veeningen, Eurohill’s Zaviro, 8-40.99