Louwe Mulder beleeft 25-jarig jubileum met ‘zijn’ Indoor Tolbert

Share
  • 22 maart 2013 19:27

door: Fred Lubbers, 22 maart 2013 19:27

blokjeTolbert | Stegen.net
De man van het eerste uur van de Stichting Indoor Tolbert is nog steeds nauw bij het concours hippique betrokken. Manegehouder Louwe Mulder, initiatiefnemer van het nu jubilerende concours, pakte 25 jaar geleden de draad op voor het concours dat nu staat als een huis: Indoor Tolbert. De jubileumeditie begint 29 maart en duurt tot en met 6 april.

,,We hadden”, zegt Louwe Mulder, ,,daarvoor ook wel verschillende concoursen in de HJC Manege, maar nooit zo groot als nu. In 1988 was de manege aangepast en kregen we een rijpiste met afmetingen die concoursen op internationaal niveau mogelijk maakten. Dan ben je ondernemer en wil je natuurlijk wel dat er wat gebeurt met zo’n mooie rijbak. Toen heb ik mensen benaderd om een groot concours hippique te houden en daar is de Stichting Indoor Tolbert in 1989 uit voort gekomen.”

Louwe Mulder, bedenker en drijvende kracht achter Indoor Tolbert. ©Indoor Tolbert/1pk

Louwe Mulder, bedenker en drijvende kracht achter Indoor Tolbert. ©Indoor Tolbert/1pk

Naast Louwe Mulder waren de huidige wedstrijdsecretaris Martje Hecker, Joop Zuidema, Wim Timmermans, Jeltje Borgman, Lia de Reus en Piet Zigterman-Rustenburg bij het eerste Indoor Tolbert betrokken. ,,In eerste instantie richtten wij ons toen op het springen en wat vermaak. We hadden iedere avond een show bij het concours. Een afwisselend programma. Iets anders dan de doorsnee concoursen. We wilden ons onderscheiden van de rest en dat sloeg aan. Daarnaast luisterden we ook heel goed naar wat de ruiters graag wilden. Dat zijn de mensen op de werkvloer van een concours. Daar moet je een goede verstandhouding mee hebben. En we plukken er nog steeds de vruchten van, want de ruiters komen nog altijd graag naar Tolbert.”

Na enkele jaren louter positieve reacties te hebben gehad, werd het volgens Mulder tijd om het concours op een hoger niveau te brengen. ,,We nodigden begin jaren negentig de internationale ruiters van Nederland uit en ook zij waren enorm enthousiast. Jos Lansink, Piet Raijmakers, Wout-Jan van der Schans en Sven Harmsen. Dat soort mannen kwamen van Indoor Brabant en sprongen een week later met jonge paarden in Tolbert. Een prachtige tijd. We hebben toen menig pintje gepakt in de nachtelijke uren in de Postwagen. Die jongens waardeerden dat, er hing een prima sfeer. Ze zagen het als de “Boerenbruiloft van Tolbert”. Een mooie tijd”, blikt Mulder terug.

Niet alleen de organisatie van indoor Tolbert mocht trots zijn op het evenement, ook de inwoners van Tolbert waren dat. ,,Iedereen was er trots op dat bekende ruiters, ook uit België en Duitsland, helemaal naar Tolbert reisden om hier mee te doen aan het concours. Daarnaast is het natuurlijk zo dat wij van het concours het altijd hebben gewaardeerd dat de ondernemers uit de wijde omgeving ons alle jaren hebben ondersteund. Zonder hen kan een concours niet bestaan en hadden wij het nooit 25 jaar volgehouden. Daarnaast is Indoor Tolbert ook een doorgeefluik geweest en zijn we dat nog. Het Westerkwartier is wat de paardensector betreft wel op de kaart gezet. In het Westerkwartier hebben we de meeste paarden van Nederland per vierkante kilometer. Het is echt een toonaangevend gebied in de paardenhouderij.”

Verleden jaar heeft Louwe Mulder de HJC Manege opnieuw een fikse renovatie door laten maken. ,,Opnieuw is de accommodatie gemoderniseerd en we gaan hier en daar nog wat meer verbeteringen aanbrengen. Binnen vijf jaar moet het hier een hippisch centrum worden waarmee wij weer 25 jaar vooruit kunnen. Dan is mijn missie geslaagd”, aldus Louwe Mulder, man van het eerste uur van Indoor Tolbert.