Maaike Koopmans met Soraya overtuigend KNHS-kampioen in ZZ-klasse

Share
  • 31 maart 2013 13:50

door: redactie, 31 maart 2013 13:50

Maaike Koopmans is zaterdag op overtuigende wijze KNHS-kampioen geworden in de ZZ-klasse. De amazone uit Fluitenberg was niet te kloppen met haar 14-jarige merrie Soraya. Anne-Marie Poels (Swolgen) legde beslag op het zilver met Balougirl (v.Baloubet du Rouet), terwijl Marco Verbeek (Achterveld) met Zazou (v.Dollar de Murier) als derde eindigde.

Koopmans wist als enige van de vijf deelnemers in de barrage nogmaals foutloos te rijden. Daarmee verzekerde de Drentse amazone zich van de titel. ,,Ik ben er talloze malen vlakbij geweest, maar dit is mijn eerste titel en ik ben er verschrikkelijk blij mee”, aldus de 24-jarige amazone.

Maaike Koopmans met Soraya. ©Jacob Melissen

Maaike Koopmans met Soraya. ©Jacob Melissen

Maaike Koopmans was lovend over de inzet van haar paard. ,,Ik heb haar als jong paard gereden en daarna werd ze verkocht naar Engeland. De mevrouw die haar reed kreeg last van haar rug en Soraya stond werkeloos in het weiland. Daarop vroeg de Engelse of ik Soraya weer wilde gaan rijden. Dat is nu vier jaar geleden en ik beleef heel veel plezier aan haar. Voor mijn gevoel is dit ZZ niveau wel het maximale wat ze aankan. Ik heb wel eens 1.45 m. rubrieken met haar gesprongen, maar als ze dan een foutje maakt is haar zelfvertrouwen toch geschokt”, aldus de amazone, die de opgave in de ZZ als behoorlijk zwaar typeerde.

De als tweede geëindigde Anne-Marie Poels vond het ook zwaar, maar kon daar goed mee leven. ,,In zowel het Z als in het ZZ reden na twee manches vijf combinaties in de barrage. Dan heb je als parcoursbouwer het deelnemersveld heel goed ingeschat”, aldus Anne-Marie, die vertelde even te hebben gebaald. ,,Ik was er zo dicht bij en dan net mis, dat is balen. Ik wist dat het moeilijk zou zijn om foutloos over de laatste te komen en maakte daar dan ook bewust een ophouding, maar helaas ging het toch net fout.”

De 29-jarige amazone, die samen met haar vader een handelsstal drijft, heeft Balougirl nu ongeveer een jaar onder het zadel. ,,Ik ben met dit paard in het L begonnen en vanaf toen is het best snel gegaan. Balougirl heeft een best lastig karakter, maar daarnaast is ze van nature erg snel en ook al doe je niets, dan nog heb je altijd een verrassend snelle tijd”, aldus de amazone, die full time met de hippische sport bezig is. ,,Ik vond het een heel gezellig kampioenschap met een enorm enthousiast en meelevend publiek.”

Op de derde plaats eindigde Marco Verbeek (Achterveld) met Zazou, terwijl de vierde plek was weggelegd voor de snelste barrageruiter, Maud Roosendaal (Heelweg) met Sale Roos, die met twee springfouten het barrageparcours verliet.

Klasse Z

Doron Kuipers (Mijnsheerenland) wist de uitstekende vorm waarin hij verkeert ook in het KNHS kampioenschap klasse Z met Java Kvarnas (v.Cardento) vast te houden. De jonge ruiter, die begin dit jaar de overstap maakte van de Young Riders naar de senioren, zegevierde onlangs met een ander paard in de Grote Prijs van Moorsele en sloot eind vorig jaar tijdens het Indoor Enschede zijn Young Riders loopbaan af met drie zeges in even zovele rubrieken.

Doron Kuipers met Java Kvarnas op weg naar de titel in de klasse Z. ©Jacob Melissen

Doron Kuipers met Java Kvarnas op weg naar de titel in de klasse Z. ©Jacob Melissen

,,In de barrage had ik het geluk aan mijn zijde”, aldus Kuipers, en dat was een terechte opmerking, want op diverse hindernissen liet Kuipers de palen rollen, maar zijn paard toucheerde ze licht genoeg om ze niet te laten vallen. ,,Ik heb dit paard nu twee maanden onder het zadel. Dit paard en drie andere paarden zijn van een Zweedse vriendin, Linn Widmark, die een blessure heeft. Nadat de paarden drie maanden vakantie hadden gehad vroeg zij of ik me tijdelijk over de paarden wilde ontfermen. Daar heb ik ja op gezegd en met dit resultaat”, vertelde Kuipers.

Martine van den Eynden werd tweede met de nu zevenjarige Billie Jean (v.Larino), die ze als driejarige samen met haar vader aankocht. ,,Ik heb hem helemaal zelf opgeleid en hoop hem in de loop van het jaar in de klasse ZZ uit te kunnen gaan brengen. Billie Jean is voor mij een fantastisch paard, dat altijd zijn best wil doen en altijd voor me wil werken”, vertelde de 24-jarige student pedagogiek.

Uitslag KNHS kampioenschappen springen klasse ZZ:

1. Maaike Koopmans (Fluitenberg) – Soraya – 0 / 0 / 0 – 32.91
2. Anne-Marie Poels (Swolgen) – Balougirl – 0 / 0 / 4 – 33.65
3. Marco Verbeek (Achterveld) – Zazou – 0 / 0 – 4 – 34.06

Uitslag KNHS kampioenschappen springen klasse Z:

1. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) – Java Kvarnas – 0 / 0 / 0 – 31.39
2. Martine van den Eynden (Lepelstraat) – Billie Jean – 0 / 0 / 0 – 34.11
3. Rebecca Lindberg (Helmond) – Calvados Mb – 0 / 0 – 8 – 33.21

Uitslag KNHS Kampioenschappen springen klasse M:

1. Angelique van Arem (Heelweg) – Odin – 0 / 0 – 30.64
2. Aniek Diks (Vorstenbosch) – Lorain – 0 / 0 – 32.30
3. Siebe Kramer (Oud-Beijerland) – Chesney – 0 / 0 – 32.50