Sjaak Sleiderink en Kevin Jochems springkampioenen bij de jeugd

Share
  • 21 april 2013 12:02

door: redactie, 21 april 2013 12:02

MIERLO

Het waren de leden van het Rabo Talententeam die de toon zetten in het Nederlands Kampioenschap springen voor de Young Riders. Sjaak Sleiderink (Denekamp), die met Zhivago goud won, Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) met Wennemars, die het zilver opeiste en Frank Schuttert (Meeuwen in België, waar hij rijdt voor Jos Lansink), die met Arc de Triomphe vierde werd maken allen deel uit van dat Rabo Talententeam. Charlotte Verhagen (Schoorl) met Willemijn HL, die na twee van de drie wedstrijden op goud én zilver stond, zakte in de laatste manche terug naar het brons.

Voor Sjaak Sleiderink was het een complete verrassing dat hij na vier spannende omlopen op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Uit handen van Theo Ploegmakers, voorzitter van de KNHS, ontving hij de gouden medaille. ,,Zhivago (No Limit x Kigali) heb ik pas anderhalve week geleden voor het eerst gereden. Het paard werd bereden door Jeroen Dubbeldam en die heeft hem aan mij ter beschikking gesteld. Zhivago is een paard dat je best als moeilijk mag omschrijven, maar ook beschikt hij over heel veel kwaliteit en dat kwam deze dagen wel naar voren. Eén van zijn sterkste eigenschappen is dat hij zeer gretig in de ring is en geen fout wil maken. Ik ben er echt niet van uit gegaan dan ik hier zou kunnen winnen. Mijn doel was om foutloos te rijden en om dan maar af te wachten hoever we zouden komen. Dat is helemaal goed gekomen!”, aldus Sleiderink.

Voor Dennis van den Brink is dit in zijn carrière bij de junioren en Young Riders de derde medaille die hij omgehangen heeft gekregen. ,,Ik heb in de openingswedstrijd aan mijn doelstelling voldaan door op een plek redelijk hoog in het klassement te eindigen. In de tweede wedstrijd maakte ik een rijfout in de driesprong, die mijn aspiraties om Nederlands kampioen te worden nekten. Daarom ben ik nu met zilver heel tevreden”, vertelde Van den Brink.

Junioren

Een plaats bij de top tien was het doel van Kevin Jochems (Achtmaal) toen hij donderdagochtend van start ging in het Nederlands Kampioenschap springen voor Junioren. Uiteindelijk eindigde hij op de hoogste trede van het schavot, dankzij de voortreffelijk springende Ma Cherie (Conello x Lavall I), die gedurende het gehele kampioenschap geen fout maakte.

Niels Knape (Ouddorp) eindigde met Knape Hout’s Veyron (Indoctro x Jus de Pomme) als tweede, voor Lisa Nooren (Engis, B) met Zigo (Lupicor x Ferro). De winnaar van de twee eerste rubrieken Teun Vestjens (Sevenum) kreeg met Vesta (Oklud x Topas) in beide manches van de finale een springfout, waardoor hij net naast het podium belandde en vierde werd.

,,Ma Cherie was mijn tweede paard, maar omdat mijn eerste paard op dinsdag licht geblesseerd raakte besloten we dat Ma Cherie de kar moest gaan trekken. En met succes!”, vertelde Kevin Jochems. ,,Ik durfde pas aan de overwinning in dit Kampioenschap te denken toen ik foutloos over de finish was gegaan”, vertelde de 17-jarige kampioen, die in deeltijd een HBO-opleiding comerciële economie volgt en sinds 1 januari van dit jaar in dienst is als stalruiter bij Piet Raijmakers. ,,Ik ben op woensdag vrij en dan volg ik de opleiding en in de avonduren heb ik net voldoende tijd om te studeren”, vervolgde Kevin, die hoopt een carrière in de springsport te kunnen nastreven.

Niels Knape, die het zilver wist te veroveren, baalde van het springfoutje dat hij ‘s ochtends had opgelopen. ,,Dat foutje was echt balen en het enige waarop ik stiekem nog kon hopen was dat Kevin een foutje zou maken, waardoor we een barrage om de eerste plek hadden moeten rijden. Helaas voor mij maakte Kevin dat foutje niet, maar ik ben heel tevreden met zilver”, aldus Niels.

Lisa Nooren prolongeerde haar bronzen medaille. ,,Ik kwam naar dit NK met twee geheel van elkaar verschillende paarden. Nadat het met mijn ene paard niet lekker liep in de openingswedstrijd heb ik me volledig geconcentreerd op Zigo en met een mooi resultaat!”, aldus de amazone, die ook vertelde in het geheel geen last van spanning te hebben gehad.

Eindstand Nederlands Kampioenschap springen Young Riders:

1. Sjaak Sleiderink (Denekamp) – Zhivago (No Limit x Kigali) – 5.29
2. Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) – Wennemars (Karandasj x Voltaire) – 6.30
3. Charlotte Verhagen (Schoorl) – Willemijn HL (Numero Uno x Nimmerdor) – 7.41
4. Frank Schuttert (Meeuwen, B) – Arc de Triomphe (Triomphe de Muze x Calvados) – 8.17

Uitslag Nederlands Kampioenschap springen Junioren:

1. Kevin Jochems (Achtmaal) – Ma Cherie (Conello x Lavall I) – 0
2. Niels Knape (Ouddorp) – Knape Houts Veyron (Indoctro x Jus de Pomme) – 4
3. Lisa Nooren (Engis, B.) – Zigo (Lupicor x Ferro) – 5
4. Teun Vestjens (Sevenum) – Vesta (Oklund x Topas) – 8