Stal Huckriede oppermachtig in hackneyrubrieken CH Dokkum

Stal Huckriede oppermachtig in hackneyrubrieken CH Dokkum

23 juni 2013 16:10 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 3 minuten

Leendert Veerman beleefde zaterdag op het grote nationale tuigpaardconcours in Dokkum een succesvolle dag. De rijder uit Wittelte werd met Besterly Amadeus winnaar van de ereklasse. Bij de hackney’s was Stal Huckriede oppermachtig, met vier overwinningen.

In die nationale ereklasse lopen de beste tuigpaarden van Nederland en winnen is niet zo eenvoudig. Amadeus loopt met veel afdruk en tilt de benen hoog op, waarbij de voorbenen ruim weggezet worden. In het front bleef de vos keurig rechtgesteld en danste door de grote baan van Dokkum, met als resultaat dat hij getooid met het oranje rozet van de winnaar de ereronde mocht aanvoeren. Regerend Nederlands kampioen Unaniem in handen van Lambertus Hucriede uit Usselo werd tweede, Freek Saris met Optimaal derde.

Lambertus Huckriede won met Magic Victory de ereklasse hackney's kleine maat op het CH Dokkum. ©Geert Bouius

Lambertus Huckriede won met Magic Victory de ereklasse hackney’s kleine maat op het CH Dokkum. ©Geert Bouius

In de strijd om de Gouden Zweep van de gemeente Dantumadeel in damesklasse ging de hoogste eer naar Anneke Huckriede met Business, die geweldig van de vloer ging en niet de verslaan bleek, ook niet door Besterly Amadus die nu in handen van Renate Veerman tweede werd. Hanneke Mekkes kon PrimeVal Bentley VDL van de combinatie Mekkes/Ritsema/Arends/VDLstud als derde opstellen.

Voor de tweespannen ereklasse geeft het winnen van De Zilveren Waag van Dokkum de rijders extra motivatie om de paarden optimaal voor te stellen, want zo een waardevolle ereprijs win je niet iedere dag. Ule Haarsma kon net als vorig jaar een replica meenemen naar Tjerkwerd want hij wist de tweespanrubriek te winnen met zijn mooie span donkere vossen Celebration en Zavanno. Stal Veerman eindigde als tweede met Besterly Amadeus en Affredo van stal Huckriede. Het derde geld was voor Henk Hammers met zijn vossen Briljant van Joop van Wessel en Saterday van Appie Steen.

In de competitie eenspannen versloegen Lambertus Huckriede en Ermalya van Gerard Lokhorst heel verrassend maar wel verdiend Robbie van Dijk met de nog ongeslagen dekhengst Eebert van de combinatie Van Manen/van Beest, die nu genoegen moest nemen met plaats twee. Weer werd Henk Hammers derde, nu met Dieni II van Janus Plaisier. Robbie van Dijk wist wel de grote limietklasse te winnen met zijn ander dekhengst Cizandro van de gebroeders Van Manen en Den Otter. Hij versloeg Harry van Middelaar met Brandy HBC en Lambertus Huckriede met Business.

Derk Jan Mekkes uit Doezem won vrij gemakkelijk de tweespannen limietklasse met de veel gelijkheid tonende Vayacondios en Difranka. De Young riders reden in Dokkum hun eerste competitiewedstrijd en dat leverde een afgetekende overwinning op voor Demi van Nispen met Business van stal Huckriede. Gerrit Westerink werd tweede met Zilver D van John Docnk.

Hackney’s

Bij de nationale hackney’s wisten Lambertus en Anneke Huckriede vier wedstrijden te winnen, ieder twee. Anneke pakte met Magic Look at Me eerste de winst in de limietklasse kleine maat, waarin ze haar broer George versloeg die Madonna reed. Later won ze met Magic Victory ook de damesklasse en bleef hier Chantal van Dijk met Highway’s Spring voor. Lambertus won zowel de ereklasse kleine maat als grote maat met respectievelijk Magic Victory en Wentworth Ebony. Alle hackney’s waarmee stal Huckriede wist te winnen zijn van de gebroeders Van Nispen uit Haarlem.

Lammert Vinke won met de fraaie zwarte hengst Bocellie de limietklasse voor grote maat hackney’s. Bij de tweespannen was de hoogste eer voor Jan Kennis uit Eersel met Lowland’s Revelation en Reedhill’s Dancing Queen.

Fries ras

Voor de tuigpaarden Fries ras stond er een heus Klavertje-3 kampioenschap op het programma en met acht aanspanningen werd dit een mooi spektakel. Drie combinaties reden over voor de titel en het was Udo de Haan met Christiaan PJ, Keimpe en Wopke van de Demro Stabels die als eerste werd binnen geroepen en bijhorende kampioenslinten om zijn paarden zag worden gehangen. Frits de Jong werd verdienstelijk tweede met Pieter Paul, Date en Barteld fan Hylpen, net voor Sybren Minkema met Lieuwe, Douwe van R. en Chris fan Wylgster Pragt.

Er was meer succes voor Udo de Haan want hij won met Wopke ook de ereklasse met Susan Bouman en Egberdina’s Tjardo op plaats twee, en bij de tweespannen met Wopke en Christiaan PJ won hij samen met het oranje lint ook de Gouden Zweep van de gemeente Dongeradeel. Frits de Jong en Sybren Minkema werden weer tweede en derde. Zijn vierde overwinning behaalde De Haan met Christiaan PJ van Wijbenga en van der Ark in de competitie om de Provincie Fryslan Prijs. Hier werd Harry van Middelaar tweede met Het Swarte Paert Renske van stoeterij ’t Swarte Paerd. Mintsje de Boer was gelegenheidsrijdster met Egberdina’s Tjardo in de damesklasse, maar wist deze wel te winnen met Tjitske Bouma en Beene op plaats twee. Susan Bouman had eerder op de dag de KFPS competitie eenspannen gewonnen met Egberdina’s Arwym.