Teleurstellende zesde plek springruiters in Nations Cup CHIO Rotterdam

Share
  • 21 juni 2013 21:41

door: redactie, 21 juni 2013 21:41

Een teleurstellende gedeelde zesde plek. Meer zat er vrijdag op het CHIO niet in voor de Nederlandse springruiters. Ze moesten deze positie delen met België. Duitsland won in het Kralingse bos de FEI Furusiyya Nations Cup met slechts vier strafpunten.

Het begin van de landenwedstrijd, met prinses Beatrix onder de toeschouwers, was nog veelbelovend. Jur Vrieling reed met de hengst VdL Bubalu een foutloze ronde. Hij overschreed alleen de toegestane tijd van 78 seconden, misschien wel de hoogste hindernis van de parcoursbouwer. Debutant Willem Greve uit Markelo reed met de pas 9-jarige Carambole nog voorzichtiger, maar tikte desondanks een balk af en kreeg twee strafpunten extra wegens tijdsoverschrijding. ,,Ik begon in de eerste ronde te braaf, waardoor ik tegen twee tijdfouten aanliep. Ik vond dat Carambole zeer overtuigend sprong. Ook in de tweede manche bleef hij goed springen.”

Jur Vrieling was met Bubalu VDL de beste Nederlander in de landenwedstrijd op het CHIO. ©Jacob Melissen

Jur Vrieling was met Bubalu VDL de beste Nederlander in de landenwedstrijd op het CHIO. ©Jacob Melissen

Hendrik-Jan Schuttert uit Ommen liep met Cerona HS liefst 21 strafpunten op en hoewel dat resultaat kon worden geschrapt – de beste drie combinaties tellen per omloop – zette die verrichting het team danig onder druk. Zijn jongere jongere broer Frank (Winchester HS) deed het met 5 strafpunten niet slecht, maar kon niet voor de kentering zorgen.

Daarvoor waren foutloze rondes nodig en die kwamen ook in de tweede manche niet, althans niet van de Nederlanders. Greve, Vrieling en Hendrik-Jan Schuttert hadden allemaal 5 strafpunten, de jongste van allemaal, Frank Schuttert, had er vier.

Lucy Davis (Barron) liet namens het Amerikaanse team zien dat het wel degelijk mogelijk was. Philipp Weishaupt (Monte Bellini) wees de Duitsers de weg, die routinier Ludger Beerbaum als laatste voorbeeldig bewandelde. Hij koos voor grote voorzichtigheid in de wetenschap dat 2 strafpunten voor tijdsoverschrijding hem niet konden deren. En zo beslisten de Duitsers de wedstrijd in hun voordeel.

Jur Vrieling was de beste Nederlander met een tijdfout in de eerste omloop en vijf strafpunten in de tweede. ,,VDL Bubalu sprong verschrikkelijk goed, vond ik. Ik wilde in de tweede manche binnen de tijd rijden en daardoor reed ik misschien iets te veel voorwaarts waardoor ik die fout kreeg. Ik rijd liever nul, dus tevreden ben ik niet. Er waren veel ruiters met tijdfouten. Ik vond dat de jury de tijd iets had moeten verruimen”, kijkt Vrieling terug op de wedstrijd.

Nederland staat na de wedstrijden in Sankt Gallen en Rotterdam op de zesde plaats in de tussenstand. Zwitserland gaat aan de leiding en heeft nog een wedstrijd die meetelt voor de competitie. Nederland start aanstaande donderdag in de Furusiyya Nations Cup in Aken en daarna in het Zweedse Falsterbo voor de punten.