Belgische springruiters vooraan op CHIO Rotterdam, Nederland derde

Belgische springruiters vooraan op CHIO Rotterdam, Nederland derde

24 juni 2018 19:51 Uit

Door KNHS
 
Leestijd: 3 minuten

blokjeRotterdam | knhs
De Nederlandse springruiters zijn op een gedeelde derde plaats geëindigd in de Longines FEI Nations Cup. Harrie Smolders en Marc Houtzager waren de Nederlandse helden met ieder twee foutloze rondes. De winst in de landenwedstrijd ging afgetekend naar België dat zonder strafpunten bleef.

De winnende Belgische ploeg in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam.

De winnende Belgische ploeg in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam.
FEI | Arnd Bronkhorst

Voor Nederland opende Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P zeer sterk met een foutloze ronde. Als tweede starter kreeg Michel Hendrix helaas twee springfouten, waarna Marc Houtzager met een zeer goed springende Sterrehof’s Calimero foutloos bleef. Laatste Nederlandse starter Jur Vrieling kreeg al op hindernis 3 een fout en verreed zich daarna in de lijn van hindernis 10 naar 11 waardoor nog een balk viel. De ruiters van Rob Ehrens kwamen daarmee na de eerste manche op een vierde positie met 8 strafpunten.

In de tweede manche bleef Harrie Smolders weer magistraal foutloos. Michel Hendrix hield de schade beperkt tot een springfout en ook Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero toonden andermaal hun klasse door foutloos te blijven. Bij Jur Vrieling liep het ook in de tweede manche niet, met 12 strafpunten kwam hij over de finish. Met een eindtotaal van 12 strafpunten kwam Nederland samen met de Verenigde Staten en Zwitserland op de gedeelde derde plaats.

Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P. gingen twee keer foutloos rond op het CHIO Rotterdam.

Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P. gingen twee keer foutloos rond op het CHIO Rotterdam.
FEI | Arnd Bronkhorst

Naast Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. en Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero wisten nog zes combinaties tweemaal foutloos te blijven over het pittige parcours van de Ier Alan Wade, die ook de parcoursbouwer zal zijn tijdens de FEI World Equestrian Games in Tryon (USA) in september dit jaar.

Dubbele gevoelens bondscoach
Voor de Nederlandse bondscoach Ehrens waren er dubbele gevoelens achteraf. ,,Harrie en Marc reden echt heel goed, dat staat voorop. Michel had de eerste ronde wat pech, maar de tweede ronde reed hij eigenlijk heel goed met een fout. De hengst van Jur kreeg heel veel spanning toen hij de ring in kwam en dat kreeg Jur niet op tijd onder controle. In de tweede manche was het beter, maar toen sprong de hengst niet fijn. Dat kan gebeuren, paarden zijn geen machines, maar vervelend was het wel.”

Ehrens had na afloop lovende woorden aan het adres van de organisatie. ,,We hebben een super concours gehad. Alles is goed geregeld, de omstandigheden zijn hier heel goed, het publiek was enthousiast. Op naar het EK volgend jaar.”

In 2019 is er geen CHIO Rotterdam, maar wordt in augustus het Kralingse Bos het EK Dressuur, Springen en Para-dressuur verreden. Namens de organisatie liet Yves Houtackers weten dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Veel meer wilde Houtackers er nog niet over kwijt, wel beloofde hij snel met meer nieuws te komen.

Nederlandse invloed
Met de overwinning doet België, dat ook de vorige Longines FEI Nations Cup in Sopot won, goede zaken in de tussenstand. Duitsland presteerde ook sterk in Rotterdam met slechts vier strafpunten. Aan de Belgische overwinning zat nog wel een behoorlijk Nederlands tintje. Jos Verlooy, vrijdag al winnaar van de Grote Prijs en ook vandaag goed voor twee foutloze rondes, wordt getraind door Harrie Smolders. Verlooy reed daarbij vandaag ook nog op een nakomeling van Emerald, een van de succespaarden van Smolders. Jos Verlooy: ,,Harrie had gezegd dat ik niet aan het resultaat moest denken, maar gewoon mijn ronde moest rijden en pas bij de finish omkijken hoe het gegaan was. Dat bleek goed advies”, vertelt hij lachend.
 • Uitslag FEI Nations Cup CHIO Rotterdam 2018
  1. België, 0 strafpunten
  2. Duitsland, 4 strafpunten
  3. Nederland, 12 strafpunten
  Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z N.O.P. (0 + 0)
  Michel Hendrix (Kessel) – Baileys (8 + 4)
  Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero (0 + 0)
  Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow vh Merelsnest (8 + 12)
  Zwitserland, 12 strafpunten
  Verenigde Staten, 12 strafpunten

Deel dit bericht