Edward Gal domineert op eerste dag NK dressuur

Share
  • 18 juli 2013 23:33

door: redactie, 18 juli 2013 23:33

Edward Gal was op de eerste dag van het NK dressuur niet te stuiten. Met Glock’s Undercover scoorde de ruiter uit Harskamp 80,787% en nam daarmee de leiding vast in handen. Met Glock’s Voice neemt Gal de derde plaats in en met Interfloor Next One staat hij vierde. De enige die weerstand wist te bieden aan het geweld dat Gal ontketende was de Rotterdamse Daniëlle Heijkoop, die met Kingsley Siro tweede staat.

NK dressuur

Edward Gal en Glock’s Undercover ©Jacob Melissen

Er was een redelijke publieke belangstelling voor dit eerste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap dressuur voor senioren, die op een zwoele zomeravond konden genieten van een wedstrijd op hoog niveau. Bondscoach Wim Ernes was dan ook een tevreden mens. ,,Het is net alsof de ruiters elkaar stimuleren om steeds betere prestaties neer te gaan zetten. Daardoor werd het een wedstrijd van hoog niveau. De topcombinaties toonden een duidelijke progressie ten opzichte van de laatste wedstrijden. Daarnaast hebben ik een aantal jonge combinaties aan het werk gezien bij wie een duidelijke progressie waarneembaar is. Dat Edward zo nadrukkelijk in deze Grand Prix heerste mag geen verbazing wekken. Hij is één van de beste dressuurruiters in de wereld en dat onderstreepte hij vanavond weer eens”, aldus Ernes.

In de ogen van de bondscoach reed Edward met Undercover met heel veel power, expressie en ook met veel afdruk. Ook heeft Gal veel progressie gemaakt als het om de controle gaat. ,,Men moet zich ook bedenken dat de ruiter uit Harskamp midden in de opbouw naar de topvorm aan het toe werken is, en als je dan nu al boven de 80% scoort, dan belooft dat iets.”

Ook over de prestatie van Heijkoop was Ernes lovend. ,,Ten opzichte van Rotterdam en Aken heeft deze combinatie duidelijk stappen vooruit gezet. Dat bedoel ik met name in kracht, expressie en de controle. Daarnaast heeft deze jonge dame laten zien onder druk te kunnen presteren. Ik vind dat zij een zeer goede Grand Prix heeft neergezet.”

Daniëlle Heijkoop was zeer tevreden over haar rit. ,,In Rotterdam heb ik op safe gereden en in Aken heb ik daar een schepje bovenop gedaan. Nu kwam eindelijk alles op zijn plek en heb ik voor mijn gevoel zo gereden als ik wilde. Daarbij wist ik Kingsley Siro steeds mooi in de aanleuning te laten lopen. Daar heb ik de laatste paar week heel hard aan gewerkt en dan is het mooi als die inspanningen in de wedstrijdring worden beloond met een vlekkeloze uitvoering.”

Edward Gal was dik tevreden over zijn rit met Glock’s Undercover. ,,Het mooie is dat Undercover nog wel steeds heet is, maar dat ik daarover steeds meer controle heb. Ik heb echt het gevoel met hem op de goede weg te zijn.” Over zijn rit met Voice was Gal ook goed te spreken. ,,We hadden tot tweemaal toe concentratie problemen bij het inkomen in de piaffe. Over de wissels en de pirouettes ben ik zeer tevreden, maar die foutjes zijn echt nog samen te vatten onder het begrip concentratie probleempjes.”