Alle paarden fit voor deelname aan EK in Herning

Share
  • 19 augustus 2013 19:28

door: redactie, 19 augustus 2013 19:28

HERNING | Stegen.net | KNHS
Alle Nederlandse paarden zijn maandag door de veterinaire keuring gekomen en fit bevonden om te kunnen deelnemen aan het EK dressuur en springen, dat van dinsdag 20 tot en met zondag 25 augustus in het Deense Herning wordt verreden.

Utascha SFN van Jeroen Dubbeldam maakte deze keuring voor het Nederlandse kamp spannender dan noodzakelijk was. De twaalfjarige merrie was uitermate fris en danste door de baan waar de veterinaire keuring plaatsvond. Daardoor had de commissie die moest oordelen of de paarden ‘fit to compete’ zijn niet direct een helder oordeel over haar en besloot daarop de merrie een tweede keer te bekijken.

Ook Viking van Michael Whitaker moest voor de herkeuring, maar werd net als Utascha alsnog goed bevonden.

Ook Viking van Michael Whitaker moest voor de herkeuring, maar werd net als Utascha alsnog goed bevonden.

Tijdens die tweede bezichtiging, die direct aansluitend aan het einde van de eerste bezichtiging plaatvond, draafde de merrie als een klok en bestond er geen enkel probleem om de haar tot het EK toe te laten.

Al eerder is het Europees Kampioenschap gecombineerd voor dressuur en springen. Dit jaar zijn de ruiters in de discipline para-equestrian dressuur voor het eerst onderdeel van het EK.

Kansen

Dressuurbondscoach Wim Ernes zegt er alle vertrouwen in te hebben. ,,We hebben zeker kans op medailles, zowel in de landenwedstrijd als in het individuele klassement. Ik denk dat het Europees kampioenschap een van de spannendste wordt met verschillende kanshebbers.”

Het Nederlandse dressuurteam is na het EK brons in 2011 in Rotterdam en het brons vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Londen wederom een van de kandidaten voor eremetaal in Herning. Begin deze maand won Nederland de eerste FEI landenwedstrijden reeks voor dressuurruiters.

Ernes beschikt over een fitte selectie. Sinds 1 augustus hebben Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival (Jazz x Ulft) de nummer 1 positie op de wereldranglijst weer overgenomen. Jerich Parzival toonde zich begin augustus in het trainingskamp in grootse vorm. De ruin heeft enige maanden wedstrijdpauze gehad en zal in Herning zijn rentree maken.

Tweevoudig Nederlands kampioen Edward Gal en Glock’s Undercover horen zeker bij de kanshebbers voor het individuele klassement. Op de recente wereldranglijst staan ze op vierde plaats. Voor Gal’s partner Hans Peter Minderhoud wordt het zijn derde Europees Kampioenschap. Nu zadelt Minderhoud de hengst Glock’s Romanov (Rohdiamant x Grunstein II). Ernes rekent op zijn ervaring zodat debutante Danielle Heijkoop en haar eigen Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) frank en vrij en met jeugdig elan mogen rijden. Heijkoop reed in juni sterk in Aken en werd overtuigend tweede op het NK in Hoofddorp. Patrick van der Meer (Naaldwijk) en Uzzo (Lancet x Indoctro) gaan mee als reserve-combinatie.

Springen

Op de EK’s in 2011 in Madrid en in 2009 in Windsor belandde de springequipe van bondscoach Rob Ehrens op de oneervolle vierde plaats in de landenwedstrijd. Vorig jaar namen de springruiters revanche met een geweldige zilveren teammedaille in Londen tijdens de Olympische Spelen.

Met Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN en Jur Vrieling en VDL Bubalu heeft Ehrens in Herning twee combinaties uit zijn succesteam van vorig jaar opgesteld. Jeroen Dubbeldam is de ervarenste van de vier. De Olympisch kampioen van 2000 en wereldkampioen met het team van 2006 was twee jaar geleden dicht bij de medailles in Madrid met Simon (6e individueel). Dinsdag rijdt Dubbeldam de merrie Utascha SFN (Lux x Indoctro), die vier jaar geleden in Madrid in het team zat met haar toenmalige ruiter Eric van der Vleuten. Willem Greve uit Markelo debuteert op een seniorenkampioenschap met de nog jonge 9-jarige hengst Carambole (Cassini I x Concerto II).

Para-equestrian

Het is voor het eerst dat het EK voor de dressuurruiters in de aangepaste sport gelijktijdig met de senioren dressuur en springen wordt verreden. Debuterend bondscoach Joyce Heuitink heeft haar team samengesteld uit vier combinaties in verschillende grades. Nicole den Dulk (Elen, B) is relatief kort in de paardensport actief en komt met Fifty Fifty (v.Florestan) uit in grade IB. Demi Vermeulen (Zevenaar) rijdt Vaness (v.Onze Fons) in Grade II. Sanne Voets (Berghem) viel vorig jaar net naast het podium tijdens de Paralympics. In Herning moet duidelijk worden of de progressie van de afgelopen maanden met Vedet (v.Forestan I) in Grade III nu wel medailles oplevert.

Frank Hosmar (Haarle) en Alphaville (v.Sandreo) was met twee bronzen medailles in Londen de meest succesvolle Nederlandse para-ruiter. Hij zit in het team en rijdt in Grade IV. Daarin komt Ellen van de Berg (Uden) individueel uit met de door haar zelf gefokte Showdiva (v.Havidoff). Gert Bolmer (Den Ham) en Vorman zijn de reserve-combinatie.

Voor meer informatie over de Europese kampioenschappen in Herning, hier de website.

Er is ook een speciale pagina op Facebook.