Nederlandse eventingploeg in Rio op scherp: ‘de sfeer is goed, wij zijn er klaar voor’

Share
 • 4 augustus 2016 12:51

door: KNHS, 4 augustus 2016 12:51

Rio de Janeiro | KNHS

De Nederlandse eventingploeg staat na een aantal dagen van relatieve rust te popelen om in actie te komen. Vrijdagochtend om 8.30 uur plaatselijke tijd (13.30 uur in Nederland) is de eerste veterinaire keuring. Zaterdag begint de dressuur in het Deodoro Equestrian Center.

Bondscoach Martin Lips heeft inmiddels ook zijn teamvolgorde bepaald, Theo van de Vendel gaat als eerste, daarna Tim Lips, vervolgens Alice Naber en als vierde Merel Blom.

Alice Naber zal met Peter Parker als derde rijden in de Olympische cross .© Hippo Foto - Jon Stroud

Alice Naber zal met Peter Parker als derde rijden in de Olympische cross .
FOTO: KNHS | Hippofoto | John Stroud

Bondscoach Lips licht de volgorde waarin de ruiters van start gaan toe: ,,Theo van de Vendel gaat als eerste, dat is een safe crosser en dat vind ik erg belangrijk. Het is goed voor het vertrouwen als de eerste teamruiter een sterke cross rijdt. Vorig jaar op het Europees kampioenschap in Blair Castle deed hij dat ook erg goed.”

Nederlandse equipe

Merel Blom (Aalten), Rumour has It (v.Esteban xx), ruin, 13 jaar

Tim Lips (Made) Bayro N.O.P. (v.Casantos), ruin, 10 jaar

Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen), Peter Parker (v.I’m Supposin xx), ruin, 14 jaar

Theo van de Vendel (Ederveen), Zindane (v.Kreator xx), ruin, 12 jaar

Bondscoach: Martin Lips
Teamveterinair: Emile Welling
Hoefsmid: Gerrie de Crom
Technisch directeur: Maarten van der Heijden
Teammanager: Ad Wagemakers

Over Tim Lips zegt de bondscoach: ,,Hij moet gewoon zien dat hij ook zo een ronde rijdt en meegaat in de stroom. Alice start als derde omdat zij op dit niveau als combinatie het minst ervaren is. Als zij als derde start, hebben we al de nodige informatie over de cross die haar kan helpen. Merel is met haar paard Rumour has It een heel ervaren combinatie die al veel crossen op viersterren niveau gereden heeft. De vierde combinatie moet er wel eens voor zorgen dat het team binnenkomt en dat kan Merel zeker.”

Lips tevreden
Martin Lips is tevreden over hoe het de Oranje eventingruiters en hun paarden tot nu toe vergaat in Rio. ,,De paarden hebben prima gereisd, direct na aankomst toonden ze zich wel wat moe en merkte je dat ze echt lang gereisd hadden. De eerste dag hebben we alleen een beetje aan de hand gestapt, de tweede dag heel licht gewerkt en gisteren voor het eerst wat meer gedaan en vandaag weer wat getraind met de dressuurtrainers, dat verliep heel goed en geeft vertrouwen.”

Lips heeft geen klachten over de situatie in Rio. ,,Het is echt heel goed geregeld hier. De bodems in de pistes waar getraind wordt zijn uitstekend, de stallen zijn echt super en de sfeer in de ploeg is heel goed, we zijn er wel klaar voor. Het weer is nu ook prettig, voor maandag tijdens de cross voorspellen ze wel iets warmer weer, maar niet te heet.”

Hulp dressuurcoaches
In de dressuurtraining worden de eventers geholpen door de dressuurcoaches Nicole Werner en Alex van Silfhout die beide al in Rio aanwezig zijn voor de begeleiding van de dressuurruiters die volgende week aan hun wedstrijd beginnen. Ook bondscoach springen Rob Ehrens staat de eventers regelmatig bij en zo profiteert deze discipline optimaal van alle kennis van de toptrainers die Nederland rijk is.

Donderdagavond (lokaal) vindt de loting van de startvolgorde van de landenteams plaats. Vrijdagochtend de eerste veterinaire keuring. Zaterdag en zondag wordt in het prachtige hoofdstadion de dressuur verreden. Maandag de cross country en dinsdag de tweede veterinaire keuring en het afsluitende springen.

 • Programma eventing
  Zaterdag 6 augustus, 15:00-21:00 uur (*): dressuur, deel 1 (Theo van de Vendel en Tim Lips)
  Zondag 7 augustus, 15:00-21:00 uur: dressuur, deel 2 (Alice Naber-Lozeman en Merel Blom)
  Maandag 8 augustus, 15:00-20:00 uur: cross-country
  Dinsdag 9 augustus, 15:00-20:30 uur: springen
  (*) Nederlandse tijd, tijden onder voorbehoud