ZILVER voor dressuurploeg in spannendste landenwedstrijd ooit

Share
  • 22 augustus 2013 15:17

door: redactie, 22 augustus 2013 15:17

HERNING | Stegen.net | ANP
De Nederlandse dressuurploeg heeft donderdag in een bijzonder spannende landenwedstrijd zilver veroverd op het EK. Oranje kwam net te kort om Duitsland te kunnen bedreigen. Engeland werd op minimale achterstand derde.

Op de tweede dag moesten Edward Gal en Adelinde Cornelissen nog in actie komen. Edward Gal leverde de beste prestatie van het Nederlandse kwartet. Hij scoorde met de explosief lopende Glock’s Undercover 81,763 procent en dat was de op twee na hoogste waardering van alle deelnemers. Aan de scores van 85,942 procent van de Britse Charlotte Dujardin (Valegro) en 84,377 procent van de Duitse Helen Langehanenberg (Damon Hill) kon Gal niet tippen.

Edward Gal is duidelijk tevreden over zijn proef met Glock's Undercover.  ©Glock Horse/Arnd Bronkhorst

Edward Gal is duidelijk tevreden over zijn proef met Glock’s Undercover.
©Glock Horse/Arnd Bronkhorst

Cornelissen reed ook een sterke proef met de weer fitte Jerich Parzival en haar score van 80,851 procent was de vierde van het veld. Minderhoud (71,353) en Heijkoop (70,228) hadden op woensdag al hun proef gereden.

Bondscoach Wim Ernes noemde Edward Gal een ‘topsporter pur sang. ,,Het was zijn beste proef ooit, op het moment dat het moet”, aldus Ernes. En Gal zelf was ook superblij. ,,Het is de beste score die ik met Glock’s Undercover heb gehaald in een grand prix. Hij liep hartstikke lekker”, zei de wereldkampioen van 2010, toen hij nog het succespaard Totilas bereed.
,,Bij Glock’s Undercover heb ik nu het gevoel dat hij het allemaal niet meer zo spannend vindt. Als dit paard ontspannen is, dat kan hij een heel goede proef rijden. Het ging nu al heel lekker, maar er kunnen nog dingetjes beter.”

Trots

Adelinde Cornelissen vertelde buitengewoon trots te zijn op haar Jerich Parzival. ,,We zijn na zijn hartoperatie pas zes weken volop in training en dan zo’n resultaat neerzetten? Geweldig! Vergeet niet dat het wedstrijdritme volledig ontbreekt en dan toch zo presteren”, aldus Adelinde Cornelissen, die het Nederlandse kamp peentjes liet zweten toen zij aan de pirouette naar links begon. ,,Dat was stom, maar ik deed het niet met opzet. Parzival was me even voor en liep me daardoor even door het binnenbeen heen. Dat kostte me heel veel punten, ook al omdat deze punten dubbel tellen.”

Adelinde met Parzival

Adelinde Cornelissen juicht na haar geslaagde proef met Jerich Parzival.

Toch overheerste het mooie gedragen open beeld en de constante rust in de aanleuning. ,,Parcival wordt nog steeds losser in zijn lijf en wint aan gedragenheid. Ik knijp mijn handen dicht in de wetenschap dat het nog beter kan”, verelde Adelinde.

 

De zilveren Nederlandse dressuurequipe.

De zilveren Nederlandse dressuurequipe.

GOUD: Duitsland – 234.651
ZILVER: Nederland – 233.967
BRONS: Groot-Brittannië – 233.540

Uitslag FEI EK dressuur Grand Prix, individueel:

1. Charlotte Dujardin (Eng) – Valegro (Negro x Gershwin) – 85.942%
2. Helen Langehanenberg (Dui) – Damon Hill NRW (Donnerhall x Rubinstein I) – 84.377%
3. Edward Gal (Harskamp) – Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) – 81.763%
4. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 80.851%
18. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Glock’s Romanov (Rohdiamant x Grundstein II) – 71.353%
22. Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) – Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) – 70.228%