Nederlandse dressuurploeg pakt brons op Wereldruiterspelen

Share
  • 26 augustus 2014 19:39

door: redactie, 26 augustus 2014 19:39

blokjeCAEN | STEGEN.NET | ANP | KNHS | DPA
Brons. Meer zat er niet in voor de Nederlandse dressuurploeg bij de wereldruiterspelen. De landenwedstrijd werd, zoals verwacht, gewonnen door Duitsland. Engeland werd tweede.

De formatie van bondscoach Wim Ernes behaalde een score van 227,400 procent. Duitsland won met 241,700 en Groot-Brittanni√ę kwam uit op 231,343. De Oranje-equipe was titelverdediger in Normandi√ę. De Nederlandse formatie werd in de aanloop naar de Wereldruiterspelen geplaagd door blessures van Undercover en Kingsley Siro. In dat licht was het knap dat Nederland toch nog een medaille in de wacht wist te slepen.

Brons WEG 2014

De Nederlandse dressuurploeg viert de bronzen medaille.
JACOB MELISSEN

Na de eerste dag stond Oranje nog op zilver. Diederik van Silfhout, die Dani√ęlle Heijkoop in Caen verving, maakte maandag een indrukwekkend debuut. Hij opende met Arlando de landenwedstrijd met een score van 73,414 procent.

Hans Peter Minderhoud bracht als tweede dressuurruiter van Nederland een medaille in zicht. De 40-jarige Harskamper legde op zijn paard Glock’s Johnson een proef af die de jury waardeerde met een score van 74,357 procent.

Gal moest als derde ruiter op zijn reservepaard Glock’s Voice genoegen nemen met een score van 72,414. ,,Het is zijn eerste grote kampioenschap, dus het was voor hem vrij nieuw allemaal. Toch denk ik dat hij het naar omstandigheden goed heeft gedaan”, gaf Gal te kennen. Zijn resultaat werd als slechtste score van Oranje geschrapt.

Dankzij Adelinde Cornelissen belandde Nederland toch nog op het podium. De amazone uit Nijkerk kreeg voor haar optreden met haar 17-jarige Jerich Parzival NOP een waardering van 79,629 procent. Daarmee kwam ze individueel op de vierde plaats. ,,Er stond op ons team al een tijdje heel veel druk, maar voor mij gold ‘schouders er onder’. Daarom wilde ik in mijn proef aan de safe kant blijven, temeer omdat Parzival in zijn eerste rondje grote ogen opzette”, aldus Cornelissen, die ook vertelde dat ze blij was met de laatste startplek in het team. “Die laatste plaats levert wel meer druk op, maar op de √©√©n of andere wijze is het bij mij ‘hoe meer druk hoe beter.”

Duitsland

De Duitse equipe, bestaande uit Kristina Sprehe, Fabienne L√ľtkemeier, Isabell Werth en Helen Langehanenberg won dus afgetekend. ,,Een super gevoel”, aldus de Duitse bondscoach Monica Theodorescu. Ze zag Isabell Werth met Bella Rose en Helen Langehanenberg met Damon Hill boven de 80 procent scoren. Kristina Sprehe kwam met Desparados tot 78,814%. De overwinning was voor Duitsland de revanche voor de derde plaats vier jaar geleden in Kentucky.

Uitslag Grand Prix individueel

1. Charlotte Dujardin (GBR), Valegro, 85,271%
2. Isabell Werth (GER), Bella Rose, 81,529%
3. Helen Langehanenberg (GER), Damon Hill, 81,357%
4. Adelinde Cornelissen (NED), Jerich Parzival NOP, 79,629%
5. Kristina Sprehe (GER), Desperados, 78,814%
12. Hans Peter Minderhoud (NED), Glock’s Johnson TN, 74,357%
18. Diederik van Silfhout (NED), Arlando NH NOP, 73,414%
22. Edward Gal (NED), Glock’s Voice, 72,414%

[wppa type=”thumbs” album=”15″]Any comment[/wppa]