Fieke Houwen op kop in ZZ-licht tijdens Hippiade

Share
  • 8 september 2013 13:29

door: redactie, 8 september 2013 13:29

ERMELO | Stegen.net | KNHS
Fieke Houwen heeft met kleine voorsprong de Hippiade-titel behaald in de ZZ-licht. De amazone van LR Rijdt met Beleid kwam met Zweed (v. Scandic) tot een eindscore van 69,94%. Gronings kampioene Sanne Gilbers werd met Bud Spencer knap vijfde.

ZZ-licht kampioene Fieke Houwen met Zweed.

Fieke Houwen en Zweed tijdens de ereronde.

De jury loofde de mooie lichte muziek van Fieke Houwen in haar Kür, die heel mooi past bij haar grote, wat klassiek aandoende vosruin Zweed. “Het is eigenlijk de Kür van Miss Loxley waar ik lichte tour meer rijdt. Dat is wel een kleinere merrie, maar de muziek past Zweed gewoon heel goed.”

Het is opvallend dat Fieke, die in Venlo in het Vicarie ziekenhuis radilogisch assistente is, op de Hippiade meedeed met twee hele grote paarden. Ze reed ook met Be Special (v.Special D) in het Z2. ,,Als de motor van een paard goed is en het karakter werkt mee, dan maakt dat niets uit”, zegt de frele amazone (25).

De negenjarige Zweed (Scandic x Metall), gefokt door Arie Hamoen, rijdt Fieke sinds maart. ,,Hij is van Margret Schep en die vroeg me om hem te rijden, omdat ze aan haar knie geopereerd werd. Het voelde vanaf het begin heel goed aan. We zijn een keer Z1 gestart en daarna ging het snel. Thuis pakt Zweed het ook heel goed op. Ik hoor net van Margret dat ik hem mag blijven rijden. Ik hoop dat hij blijft, maar waarschijnlijk wordt hij wel een keer verkocht.”

Gronings kampioene Sanne Gilbers was ,,best een beetje trots” op haar vijfde plaats met Bud Spencer, al vielen de punten die ze in de kür kreeg haar een beetje tegen. Carlien Hoedemaker-Bos stuurde Wannebe naar de zevende plaats in haar ring en Drents kampioene Loes Corsel (Andreo) werd 13e.

Gronings kampioene Sanne Gilbers werd vijfde in de ZZ-licht met Bus Spencer. ©Steven Stegen

Gronings kampioene Sanne Gilbers werd vijfde in de ZZ-licht met Bus Spencer. ©Steven Stegen

Z2

Dorien Hoppener greep de titel in de Z2. Ze reed Boa Vista Do Bria (v.OO Seven) naar een totaal van 72,17. Lid van het Rabo Talenteteam, Stephanie Kooyman, werd tweede met Rialdo Royal. Brons ging naar de Canadese international Dana Hazeleger-Hewett met Sancerre. De jury was onder de indruk van de correcte proeven van kampioene Dorien Hoppener. ,,Ik wilde ook zo netjes en harmonieus mogelijk rijden. Boa Vista Do Bria kan heel spectaculair bewegen. Maar ik heb vorige keer tijdens de indoorkampioenschappen, waar we derde werden in het Z1, geleerd dat de jury dan vindt dat ze met te veel spanning loopt. Dus ik heb gecalculeerd gereden.”

De inwoonster van Den Haag traint wekelijks met Ton de Kok bij wie ze al dertien jaar haar paarden stalt. ,,Ton heeft me echt zo goed geholpen deze dagen. Eens in de twee maanden train ik bij Theo Hanzon. Ik rijd één paard, puur uit hobby. Ik werk als beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS bij de directie sport. Ik ga Boa Vista Do Bria nu ZZ-licht starten. Ik ben met andere paarden nooit verder gekomen dan Z2. Ik ga met Do Bria het avontuur aan. Ze is niet te koop. Ik wil samen met haar oud worden.”

De noordelijke deelnemers kwamen er in de Z2 niet aan te pas. Gronings kampioene Vai Bruntink moest na de twee proeven op vrijdag met Chardonnay afhaken. In de eerste proef slopen foutjes. ,,De tweede proef ging veel beter voor mijn gevoel, maar toch waren de punten minder. Het hoort allemaal bij de sport”, aldus Bruntink op Facebook. Ook voor Drents kampioene Marjan Hooge en Fulltime verliep de eerste dag teleurstellend. Zij werden negende en misten daardoor op een haar deelname aan de tweede dag. Jarmilla Peterson eindigde met Woody als 13e. ,,Er zat meer in, maar over Woody ben ik tevreden.”

Femke Beljon

De titel in de Z1 ging naar Femke Beljon uit Raalte. De 21-jarige amazone pakte de titel met de merrie Charmante (v. Jazz). ,,Precies tien jaar geleden won ik hier voor het eerst in het Z1, toen met mijn pony”, aldus Beljon. En nu dus vooraan met Charmante. ,,Ik kocht haar drie jaar geleden als slachtpaard omdat ze vals in de omgang was.” Beljon: ,,Onder het zadel is ze heel makkelijk, maar in de omgang nog steeds een beetje speciaal. Ik heb haar zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Charmante wil graag werken. Als jong paard viel ze niet echt op. Ze is heel groot, 1.80m. In het begin was ze slap, dat kostte tijd. In de jonge paardenwedstrijden wilden de juryleden haar helemaal niet zien. Charmante is altijd wel heel lenig geweest.”

Femke Beljon werd Z1-kampioene met Charmante.

Femke Beljon werd Z1-kampioene met Charmante.

Femke heeft voor de komende tijd al een plan voor haar merrie. ,,Ze krijgt nu eerst even vakantie. Dan wil ik de overstap maken naar het Z2 en ons voorbereiden op de halve finale van het KNHS-Subli kampioenschap. Het is gewoon heel fijn dat het mijn eigen paard is. Dan ik mooi mijn eigen planning met haar maken.” Beljon is bezig aan een succesvol jaar. ,,Vorig jaar was ik met hier mijn andere paard Zoraida, die met 1.65m een stuk kleiner is en onder het zadel juist veel moeilijker dan Charmante, tweede in het ZZ-licht, werd ik indoor tweede in het ZZ-zwaar en op het NK in Hoofddorp waren we vierde in de lichte tour.” Chantal Nijpjes en de stoere en sterke Checavara N (v.Rubiquil) werden tweede in het kampioenschap. De derde plaats werd ingenomen door Jenneke Overduin met Closehorses Candreo (v.Sandreo).

Uitslag ZZ-licht

1. Fieke Houwen, Zweed, 69,94%
2. Geert-Jan Rateland, Buck Rdh, 69,47%
3. Florentine Rootveld, Winea, 67,84%

Z2
1. Dorien Hoppener, Boa Vista Do Bria, 72,17%
2. Stephanie Kooijman, Rialdo Royal, 70,04% 3.
Dana Hazeleger, Sancerre, 68,96%

Z1
1. Femke Beljon, Charmante, 69,41%
2. Chantal Nijpjes, Checavara N, 69,22%
3. Jenneke Overduin, Closehorses Candreo, 68,33%

M2
1. Bianca Vliex, Arilla, 66,67%
2. Sheela van Bregt, Don Sinclair, 66,33%
3. Jessica Nijpjes, Devil Diamant, 66,00%

M1
1. Lilian Merx, Darkhill, 68,56%
2. Miranda Pakvis, Diamante, 67,89%
3. Linda Kouwenhoven, Diva, 67,11%