Nederlandse springruiters vierde in finale FEI Nations Cup

Share
  • 29 september 2013 23:11

door: redactie, 29 september 2013 23:11

BARCELONA | Stegen.net | KNHS
De Nederlandse springruiterequipe eindigde zondag in de FEI Furusiyya Nations Cup finale net naast het podium. Frankrijk won, voor de Brazilianen, terwijl de Ieren als derde eindigden.

Nederland eindigde weliswaar op gelijke hoogte met de Ierse ruiters, maar had in tijd gerekend anderhalve seconde achterstand. ,,Enerzijds ben ik ontevreden, omdat we met een foutje minder een barrage om de zege hadden kunnen rijden. Anderzijds ben ik tevreden met deze vierde plaats, op een wedstrijd die je rustig als het WK van de landenteams mag omschrijven”, aldus bondscoach Rob Ehrens.

Maikel van der Vleuten neemt een hindernis met VDL Groep Verdi. ©Jacob Melissen

Maikel van der Vleuten neemt een hindernis met VDL Groep Verdi. ©Jacob Melissen

Voor Nederland reed Jur Vrieling met VDL Bubalu als eerste binnen. Na het voortreffelijke foutloze optreden in de openingswedstrijd leek Vrieling het huzarenstukje om foutloos naar de finish te rijden te herhalen. Op de middelste van de driesprong kregen ze hun eerste fout en ook de allerlaatste hindernis werd uit de lepels getikt. ,,Ik kwam net iets groot over de laatste van de driesprong, waardoor de zes geplande galopsprongen naar de laatste er net eentje te veel bleek te zijn. Bubalu kwam daar met de neus onder en dat resulteerde in de tweede fout. Daar had ik beter op moeten anticiperen, maar aan de andere kant is het vaak ook funest om van je voorgenomen plan af te wijken”, aldus Vrieling.

Willem Greve noteerde met Carambole ook twee afgeworpen balken. ,,Dit was de zwaarste wedstrijd waarin ik ooit van start ben gegaan. Enorm hoog en o zo breed. Jammer dat we de kans hebben laten lopen om hier net als in 1992 geschiedenis te schrijven”, aldus Greve.

Maikel van der Vleuten was niet blij met de fout die hij met VDL Groep Verdi maakte op een relatief eenvoudige oxer. ,,Ik vind dat de parcoursbouwer vandaag de grenzen van het mogelijke heeft gezocht en gevonden. Het stond echt maximaal. Vooral de laatste lijn was loeizwaar, met een driesprong waarvan de insprong een steilsprong was, gevolgd door twee oxers en waarvan onder de eerste water zat. Op de oxer waar we de fout kregen – ik heb dat foutje niet voelen aankomen – kreeg Verdi net iets te veel sprong naar voren, waardoor hij net niet voldoende doorkiepte”, aldus Van der Vleuten.

Jeroen Dubbeldam werd onderscheiden met de 'Award for the Man of the Match'.

Jeroen Dubbeldam werd onderscheiden met de ‘Award for the Man of the Match’.

Jeroen Dubbeldam behoorde met Utascha SFN tot het selecte gezelschap van vier ruiters die foutloos naar de eindstreep wisten te rijden. Daarvoor werd Dubbeldam onderscheiden met de ‘Award for the Man of the Match’. ,,Ik denk dat dit de zwaarste wedstrijd is geweest waarin ik met Utascha SFN van start ben gegaan en ze sprong geweldig! Ze steeg, zoals dat heet, boven zichzelf uit”, aldus Dubbeldam, die het parcours een ware krachtproef vond voor paard en ruiter.

Voor twee ruiters, de Brit Scott Brash en de Canadees Eric Lamaze, was er voor hun dubbele foutloze ritten een bonus van twee ton beschikbaar.