Lindy Stuivenberg sterk in eerste wedstrijd Twente Cup

Share
  • 6 oktober 2013 18:08

door: redactie, 6 oktober 2013 18:08

LONNEKER | Stegen.net
Lindy Stuivenberg bleek vrijdag onnavolgbaar op de eerste kwalificatiedag van de strijd om de Auto Haarhuis Twente Cup. De 26-jarige amazone uit Enschede legde de concurrentie volledig haar wil op in de twee rubrieken die in manege De Twentse Marke voor de klassen Z en ZZ (in handicap) op het programma stonden. Stuivenberg won met Zulanda zowel het klassieke parcours op tijd als het klassiek springen met barrage. Met Zihowin pakte ze ook nog eens een tweede en een derde plaats.

In het tussenklassement na twee wedstrijden gaat Lindy Stuivenberg met Zulanda uiteraard met ongeschonden blazoen (nul plaatsingspunten) aan de leiding en bezet ze bovendien met Zihowin de tweede positie (3).

Lindy Stuivenberg met Zulanda.

Lindy Stuivenberg met Zulanda.

De nummers drie en vier, Gerben Morsink met Coursy en Maaike Koopmans met Soraya, volgen met acht punten. De deelnemers moeten in de drie voorwedstrijden met steeds twee rubrieken in totaal minimaal vier proeven rijden om aanspraak te kunnen maken op een plek in de finale, op 6 december tijdens Indoor Twente in de Go Planet Expo Hall in Enschede. De beide andere selectiedagen zijn in Wierden (31 oktober) en Saasveld (17 november).

Lindy Stuivenberg bleek in Lonneker net als in de voorgaande edities al vroeg in het indoorseizoen in vorm. ,,De wedstrijden binnen passen me beter”, luidt een deel van de verklaring voor haar puike optreden. ,,Ik heb elk jaar weer zin om naar binnen te gaan, waar dat door komt weet ik niet. Misschien heeft het er wel mee te maken dat de schimmel behoorlijk fanatiek is en ik indoor wat meer steun aan de zijkanten heb, zij houdt dan wat meer rust. Maar dit resultaat had ik eerlijk gezegd zelf ook niet verwacht. Beide paarden zijn van nature allebei wel snel, maar ik hoefde er vandaag ook niet al te veel moeite voor te doen. Het ging bijna als vanzelf.”

Stuivenberg, die al enkele jaren haar eigen stal in Beckum heeft, rijdt de tienjarige schimmelmerrie Zulanda (v. Emilion x Indorado) al weer een aantal jaren. ,,Ze heeft een beetje een naar verleden gehad en om welke reden dan ook lukt het anderen niet met haar en mij wel. Ze doet alles voor mij. Voor haar ben ik het eindpunt. We hebben wel eens geprobeerd haar te verkopen, maar met een ander gaat het gewoon niet. Daarom blijft ze hier en zetten we er een veulen bij als ze op is. Ze heeft al zoveel voor me betekend.”

Ook Zihowin, eerder onder het zadel bij Steven Veldhuis, ontwikkelt zich steeds meer als een betrouwbare factor op stal. Met de bruine ruin (v. Lipicor x Voltaire) krijgt Lindy Stuivenberg dressuurles van Wim Bonhof en dat werpt vruchten af. ,,Het heeft veel werk gekost, maar Wim heeft me heel hard op weg geholpen. Hij was er nu ook bij en was apetrots. Samen ben je toch aan het studeren met zo’n paard. Als het dan werkt, is dat mooi, zeker ook voor hem.”

Ze hebben veel gemeen, Zulanda en Zihowin, vindt Lindy Stuivenberg. ,,Het zijn allebei enorme karakterpaarden en denken en werken met je mee in de ring. Ze vechten voor je, dat vind ik een van de belangrijke dingen. En ze zijn voorzichtig van zichzelf.”

Met haar ijzersterke optreden in Lonneker diende Lindy Stuivenberg zich prompt aan als een van de grote favorieten voor de Twente Cup. ,,Zo zie ik dat zelf niet”, toont ze realisme in de wetenschap dat in de eindstrijd iedereen met gelijke kansen begint. ,,En zeker in deze sport lukt de ene dag alles en de ander niets. Dus geniet ik hier maar vast even van.”