Indoor Tolbert biedt negen dagen gevarieerde paardensport

Share
  • 20 maart 2014 14:43

door: Fred Lubbers, 20 maart 2014 14:43

Tolbert | STEGEN.NET
Negen dagen lang staat de Hedde Jan Cazemiermanege in Tolbert bol van paardensport. Van vrijdag 28 maart tot en met zaterdag 5 april wordt voor de 26ste maal het concours hippique Indoor Tolbert in deze fraaie manege gehouden. Springen, dressuursport, shows, ponywedstrijden en wedstrijden voor tuigpaarden staan op het uitgebreide programma.

Het springen en de dressuursport hebben een prominente plaats. Bij de dressuur komen de betere noordelijke ruiters en amazones in actie. Vooral op woensdag 2 april zal het niveau van de dressuursport hoog liggen. Dan komt de zogenaamde subtop naar Tolbert. In deze categorie komen deelnemers in actie die veelal hun bestaan vinden in de hippische sector. Een aantal van de deelnemers beschikt over een eigen dressuurstal en geeft dikwijls les aan jongere opkomende talenten.

Indoor Tolbert, Vrieling

Jur Vrieling won vorig jaar bij Indoor Tolbert met Flashdance.
©Indoor Tolbert

Zo iemand is Hergen van Hall (Aldeboarn) die veel gevraagd wordt zijn kennis te delen en jeugdige ruiters en amazones de fijne kneepjes van het dressuurvak te leren. Van Hall komt voor de subtoprubrieken naar Tolbert met twee paarden. Dat geldt ook voor amazone Grieteke Oldenburger uit Veendam. Zij is een van de vaste dressuuramazones die bij Indoor Tolbert aan de start komen.

Ykje Baron uit Ureterp is eveneens present en heeft begin maart meegedaan aan de wereldbekerwedstrijd in Gotenburg. Ze komt naar Tolbert met de fraaie Fries De Mersken Wybren.

Ook Drents kampioene Eline Klont (Assen) start in de subtop, evenals Annet Koning (Nuis), Callista Leeuwerke (Winschoten) en Laura Zwart (Oosterwolde).

Indoor Tolbert begint haar 26ste editie met dressuursport, want de openingsdag is nagenoeg geheel ingeruimd voor dressuurdeelnemers.

Vrijdagavond 28 maart wordt de ring in gereedheid gebracht voor de tuigpaarden. De KWPN-paarden die onder de vlag van Taveno acteren komen die avond in de ring, evenals prachtige aanspanningen van het Friese ras en de parmantige kleine shetlanders. De tuigpaardenavond staat bol van afwisseling. Ook is er de strijd om de Piet Oldenburger-trofee, genoemd naar de oud-voorzitter van Indoor Tolbert, die in 2009 overleed.

Zondag 30 maart is de dag waarop de aanstormende talenten hun kwaliteiten mogen tonen. Die dag staan springrubrieken voor ponydeelnemers op het programma. Indoor Tolbert is een concours hippique dat niet alleen de top aan bod laat komen, ook de breedtesport is sterk vertegenwoordigd. Niet alleen voor ponyruiters en -amazones, ook de in dressuur en springrubrieken is er alle aandacht voor de breedtesport. Gedurende de eerste zeven dagen van het concours komen tal van lichtere klassen voor het voetlicht.

Springtoppers

De springtoppers komen op vrijdag 4 april voor het eerst in actie. De deelnemers in de klassen Z en ZZ zullen veel bekijks trekken, want onder hen bevinden zich tal van regionale en ook landelijke en zelfs internationale toppers. In ieder geval komen Jur Vrieling en Gert Jan Bruggink. Bruggink werd in januari tweede in de Grote Prijs bij Jumping Amsterdam. Ook Suzanne Tepper en de Duitser Hartwig Rhode zijn actief in Tolbert, evenals de winnaar van 2012 Hans de Vries uit het Friese Gytsjerk. Verder zal Robert Havinga uit Eelderwolde zijn opwachting maken en ook plaatselijk favoriet Tessa Hoeksema uit Tolbert.

De strijd om de Grote Prijs van Tolbert, met als traditionele felbegeerde prijs de Bouwman paardentrailer, is de hoofdact van het springen. Verleden jaar won Jur Vrieling. Voor deze topruiter, die in 2012 zilver won bij de Olympische Spelen in Londen met het Nederlands team, was het de derde maal dat hij met de hoofdprijs naar huis mocht gaan. Op de erelijst van Indoor Tolbert prijken meer namen van toppers, zoals Albert Zoer, Peter Geerink, Nathalie van der Mei en Marc Houtzager, net als Vrieling winnaar van Olympisch teamzilver. Het hoofdnummer van Indoor Tolbert staat dit jaar gepland voor zaterdagavond 5 april.

Naast sport is er veel ruimte voor show. De hippische ondernemers uit het Westerkwartier vullen het programma op zaterdagavond 29 maart. Dinsdagavond 1 april is er een show met springenwedstrijden voor vierjarige paarden en woensdagavond 2 april is er ruimte voor de “oudere” ruiters en amazone bij het Veteranen 40+ springen. Vrijdagavond 4 april staat de show relaisspringen (paard en pony in één wedstrijd) op het programma.

Meer informatie over Indoor Tolbert is te vinden op de site van het evenement.