Hans de Vries opnieuw winnaar Grote Prijs Indoor Tolbert

Share
  • 6 april 2014 12:04

door: redactie, 6 april 2014 12:04

blokjeTOLBERT | STEGEN.NET
De spannende ontknoping van Indoor Tolbert werd zaterdagavond gewonnen door Hans de Vries met Wyoming. De 33-jarige Friese ruiter bleef als enige in de barrage nogmaals foutloos. De Vries won ook twee jaar geleden. Jur Vrieling was nu de snelste, maar door een fout van Tum-Tum werd hij tweede.

Halverwege de Grote Prijs leek het er op dat er niemand zonder fouten door het basisparcours zou komen. Na negentien van de 30 ritten was er nog niemand die met opgeheven hoofd de ring had verlaten. Het duurde pas tot rit 22 voor het publiek werd getrakteerd op een foutloze rit.

Hans de Vries won met Wyoming de Grote Prijs van Indoor Tolbert.

Hans de Vries won met Wyoming de Grote Prijs van Indoor Tolbert.
STEGEN.NET | ROOS MEERTENS

Hans de Vries wist met Wyoming (v. Calvados) het door Wietse van der Velde gebouwde basisparcours met succes te voltooien. Toen brak de ban. Daarna volgden nog vier ritten zonder fouten, zodat de barrage uiteindelijk vijf combinaties telde.

Geen van de uitgeschakelde ruiters repte over een moeilijk en zwaar neergezet parcours. Wel lieten ze weten dat er diverse technische kneepjes inzaten, die goed genomen moesten worden. En dat lukte het merendeel van de combinaties niet.

Hester Klompmaker uit Buitenpost kreeg het wel voor elkaar zich te kwalificeren voor de barrage. Het is lang geleden dat Klompmaker zich mocht opmaken voor de beslissende rit en de amazone was daarmee behoorlijk ingenomen. Ook kanshebber Jur Vrieling (Holwierde) voldeed aan de verwachtingen en ook de kersverse KNHS-kampioen Weite Oldenziel (Gieten) mocht zich opmaken voor de beslissende rit. Het vijftal werd gecompleteerd door Daan van Geel (Gees), die Tolbert nog nooit op zijn palmares kon schrijven.

Zware taak
Aan Hans de Vries de zware taak een tijd meer te zetten. Dat deed hij in 39.60 sec. Jur Vrieling dook met Tum-Tum (v. Haarlem) onder die tijd: 36.00 sec., maar zijn paard wierp een balkje af. ,,Ik kwam even verkeerd uit de bocht en ging misschien iets te snel op de hindernis af. Het paard kwam er half over. Het ging niet omhoog, maar iets te plat over de hindernis”, aldus de winnaar van verleden jaar, die nu het nakijken had.

Ook Klompmaker wierp met Aimee (v. Solitair) een balkje af. Net als Daan van Geel in de laatste rit. Op Baron (v. Ukato) kwam van Geel tot een tijd van 40.54. KNHS-kampioen Weite Oldenziel had veel moeite zijn paard buiten de ring goed in toom te houden, maar in de ring leek de 9-jarige merrie Ofichems Amirda wat uitgeblust. Geheel tegen de gewoonte in wierp zij vier balken af, waardoor Oldenziel teleurgesteld uit de ring kwam. ,,Ik vind het erg jammer voor het paard. Dat zij hier vier balken raakt verdient ze niet. Ze kan veel beter, maar heeft gewoon haar dag niet.”

Jur Vrieling pakte met Tum Tum de tweede plaats. ©Roos Meertens

Jur Vrieling pakte met Tum Tum de tweede plaats.
STEGEN.NET | ROOS MEERTENS

Al die tijd dat de concurrenten in de ring waren, keek de 33-jarige Hans de Vries gespannen toe. Toen Daan van Geel als laatste ook niet foutloos bleef, kwam de vreugde bij De Vries goed los. Innig omhelsde hij zijn vriendin Tineke de Vries en toen die overwinningskussen waren geïncasseerd kon De Vries zijn rit samenvatten.

Strakke rit
,,Ik had nul fouten in de eerste rit en dan ben je toch heel gespannen of iemand er onder duikt zonder fouten. Ik heb een hele strakke rit gereden, maar niet overal de kortste route gepakt. Het was aan de anderen om dat wel te doen en risico te nemen, maar het lukte niemand foutloos te blijven”, glunderde De Vries na afloop.
Terugkijkend naar het basisparcours had de winnaar, net als vele anderen, van te voren ook ingeschat dat er meer foutloze ritten zouden komen. Het bleek niet het geval in deze 26-ste editie van Indoor Tolbert.

Filmpje van RTV Noord
https://youtube.com/watch?v=85smvM5ZZZs

 

  Grote Prijs Indoor Tolbert 2014    
1. Hans de Vries Wyoming 0-39.60
2. Jur Vrieling Tum-Tum 4-36.00
3. Daan van Geel Boris 4-40.54