Indoor Tolbert: Hans de Vries wint zware finale

Share
  • 8 april 2012 12:11

door: redactie, 8 april 2012 12:11

TOLBERT | STEGEN.NET

De laatste jaren maakte hij doorlopend deel uit van de barragedeelnemers. Vaak zat hij dicht bij de winst, maar nog nooit mocht hij zich het zoet bij Indoor Tolbert laten smaken. Tot zaterdagavond. Hans de Vries uit Gytsjerk won voor het eerst Indoor Tolbert en stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken.

Direct na zijn foutloze barragerit knoopte hij er met Veldheer (v. Matterhorn) een paar ereronden aan vast, waarbij hij zijn cap hoog in de lucht hield. Zichtbaar blij liet De Vries het applaus van de meer dan 1500 toeschouwers in Tolbert over zich heengaan.

Vrieling naar tweede plan
Op Gronings grondgebied had de Friese ruiter de Groninger crack Jur Vrieling (Holwierde) naar het tweede plan verwezen. Ook Groninger Elmar van Hoorn (Sappemeer) kreeg het nakijken en werd derde. Daarmee zijn overigens ook alle barragedeelnemers genoemd, want de Grote Prijs van Tolbert had een klein veld dat tot de laatste ronde doorstootte. Elmar van Hoorn, Jur Vrieling en de latere winnaar Hans de Vries waren de enigen die in het basisparcours geen springfout maakten.

Hans de Vries en Veldheer tijdens de prijsuitreiking van Indoor Tolbert.
FOTO: 1PKNOORD

Het was Elmar van Hoorn die na tien combinaties als eerste in het pittige basisparcours foutloos bleef. Vier combinaties daarna deed Jur Vrieling hetzelfde. Het duurde lang voor zich de derde foutloze combinatie meldde: Hans de Vries. Hij sloot de korte rij van combinaties die zich mochten opmaken voor de barrage. De rest beet zich stuk op het 420 meter lange basisparcours dat Wietse van der Velde als parcoursbouwer had neergezet.

In de barrage beet Van Hoorn het spits af. Op de vierde hindernis wierp zijn Zorinda (v. Indorado) een balkje af en dat betekende, naar later bleek, zijn ondergang. Nadat Jur Vrieling op de rug van Flashdance (v. Kashmir Van Schut) geen fout had gemaakt, dacht het publiek in de bomvolle HJC Manege dat de ruiter uit Holwierde voor de derde maal met de Bouwman paardentrailer naar huis mocht gaan. Maar zover kwam het niet op deze Epplejeck-dag.

Een ontketende Hans de Vries gaf zijn Veldheer direct de sporen en in een uitermate snelle rit wist hij Vrieling het nakijken te geven. De Vries liet de klok staan op 28.64 seconden, terwijl Jur Vrieling in de rit daarvoor 31.56 sec. nodig had om het barrageparcours af te ronden.

Sportief verliezer
Vrieling toonde zich een sportief ‘verliezer’. ,,Toen ik de ring uitkwam had ik direct al het idee dat het wat sneller had gekund”, erkende de ruiter uit het Groningse Holwierde. En dat bleek ook, want Hans de Vries was bijna drie seconden sneller. ,,Ik zat er vaak dichtbij, maar nooit lukte het mij. Maar nu heb ik eindelijk de eerste plek”, glunderde de 31-jarge Fries. ,,Ik werk veel samen met Hartwig Rhode (winnaar in Tolbert in 2008) en hij let me weten dat ik op dit parcours gebruik zou moeten maken van galopperen en dat heb ik gedaan.”

De afgelopen jaren was De Vries doorlopend bij de beste vijf te vinden: in 2007 vijfde, 2008 derde, 2009, tweede, net als in 2010 en verleden jaar. De overwinning is de kroon op het werk. ,,Als je maar vaak genoeg meedoet”, grapte de succesvolle ruiter, die een paard bereed van Ronald Wobbes uit Buitenpost. Deze eigenaar kreeg Veldheer toen het dier nog een veulen was. ,,Het is een paard met potentie”, liet De Vries weten. Verleden jaar stuurde hij Veldheer naar de vierde plek op Indoor Tolbert.

Jur Vrieling had na zijn overwinningen in 2000 en 2006 graag voor de derde maal de Bouwman paardentrailer veroverd, maar dat lukte hem niet. ,,Het paard is nog onervaren en sprong hoog, waardoor ik tijd verloor. Maar dit is nog maar het eerste ZZ-concours wat hij reed. Het komt wel. Het is een goed dier.”

Boven verwachting
Voor Elmar van Hoorn was de derde plek er een boven verwachting. ,,Vooraf had ik hier zeker voor getekend.” De ruiter uit Sappemeer vond, net als vele anderen, het basisparcours zwaar. Vanuit de groep van 37 combinaties bleven er slechts drie foutloos, maar een elftal ruiters/amazones rondde het basisparcours af met slechts één fout. Daaronder een aantal kanshebbers, zoals Samantha Bos (Hoogeveen), die met Follow Me (v For Pleassure) op de laatste hindernis een balkje afwierp.

Ook de ervaren Nathalie van der Mei (Makkinga) haalde met Labors Wonderboy (v. Indoctro) door een springfout de barrage niet. Maar zoals winnaar De Vries liet weten: ,,Wanneer je 37 combinaties in de Grote Prijs hebt, moet je zwaar bouwen om en goede schifting te krijgen.” En de winnaar heeft altijd gelijk.