Column Janneke Reinders: internet en TV en paardensport

Column Janneke Reinders: internet en TV en paardensport

3 juni 2014 23:01 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

Janneke Reinders schrijft regelmatig columns voor Stegen.net. Janneke is instructrice, jurylid tot en met ZZ-licht niveau en sinds kort ook gediplomeerd LH longeerinstructrice. Daarnaast rijdt ze momenteel twee paarden op Z-niveau. Ze vindt het leuk om haar ervaringen hier te delen.

Janneke’s nieuwe column gaat over paardensport en de rol van TV en internet.

door: Janneke Reinders | Stegen.net

Te kust en te keur kun je tegenwoordig op tv en het internet programma’s volgen over alles wat met paarden en paardensport te maken heeft. Dit is ontzettend leerzaam en leuk.

Janneke Reinders met haar paard Disney

Janneke Reinders met haar paard Disney

Zo kun je bijvoorbeeld via Online TV van Macrider online bij diverse bekende en minder bekende ruiters en amazones een kijkje nemen in en om de stallen om zo een indruk krijgen van hun visie en trainingsmethoden. Het is voor de geïnterviewde een hele mooie kans om het bedrijf in de schijnwerpers te zetten wanneer je benaderd wordt om deel te nemen aan deze opnames.

De keerzijde van internet, die mij wel een beetje zorgen baart, is dat op internetfora en social media sites zoals bijvoorbeeld Facebook te kust en te keur door een ieder artikelen geplaatst kunnen worden die naar mijn mening soms best nuttige informatie bevatten, maar helaas vaak ook net te weinig inhoud en context bieden om er in de dagelijkse praktijk echt iets mee te kunnen. En zo ontstaat er veel verwarring.

Ook de online dressuurlessen en ruitertrainingen zijn prachtige leermethodes om kennis op zo’n groot mogelijk gebied te vergaren en te delen. Maar laten we niet vergeten dat je daar uiteindelijk niet mee kunt leren paardrijden of alle praktijk ervaring mee kunt opdoen. Het is een mooie aanvulling op wat je dagelijks in de praktijk leert. Maar het echte werk leer je in de praktijk, door vele uren van training en begeleiding.

Via internet worden soms hele stellige beweringen gedaan omdat men een keer iets gelezen heeft zonder de crux te kennen, oftewel de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Uiteindelijk zullen we het in de praktijk moeten leren en deskundige hulp in moeten blijven roepen om alles wat we op internet en tv hebben gezien goed uit te kunnen voeren in de dagelijkse praktijk. Ik doel dan niet alleen op instructeurs maar ook op andere deskundigen zoals bijvoorbeeld dierenarts, hoefsmid, masseur, paardentandarts etc. Die ieder met hun eigen expertise jou en je paard verder kunnen brengen.

Maar eigenlijk is het andersom: je leert in de praktijk, internet en tv kunnen daar een aanvulling op zijn. En laten we het in die volgorde houden.

Wat vind jij van deze visie van Janneke Reinders? Reacties kun je hieronder kwijt als je ingelogd bent via Facebook of windows live.

Meer over Janneke vind je op haar website