Canadese Tatiana Dzavik heerst in Grote Prijs CH De Wolden

Canadese Tatiana Dzavik heerst in Grote Prijs CH De Wolden

27 juli 2014 20:39 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 3 minuten

blokjeVEENINGEN | STEGEN.NET
De Canadese Tatiana Dzavik won zondagmiddag de loodzware slotrubriek van het tiende CH De Wolden. De 24-jarige amazone was in de barrage vijf tegenstanders de baas, met daarbij ook de winnaar van vorig jaar Albert Zoer, die nu vijfde werd met Abra Kadabra.

Het was lange tijd onzeker of er überhaupt wel een barrage zou komen. De als eerste gestarte Amerikaanse Cara Raether reed met de KWPN’er Valdato weliswaar foutloos, maar daarna was het billen knijpen voor de organisatie en vooral parcoursbouwer Louis Konickx. Het duurde uiteindelijk tot de 46e rit van Daan van Geel uit Gees tot een barrage zeker was. Van Geel hield met Zoe onder luid gejuich van het talrijke publiek de nul op het scorebord. Daarna voegden Robert Vos (Wierden), Michael Greeve (Daarle), de Canadese Tatiana Dzavik en tot slot titelverdediger Albert Zoer (Echten) zich nog bij het selecte gezelschap.

De ontknoping in Veeningen was zinderend. De Amerikaanse Cara Raether opende met Valdato en kreeg springfouten op de eerste en laatste van de zeven overgebleven hindernissen. Daan van Geel reed sneller, maar de ruiter uit Gees hoorde met Zoe op 5B een balk ploffen. Daarna was Robert Vos aan zet, zoon van parcoursbouwer Marinus Vos. Hij zette het gas er flink op, maar kreeg met Another Pleasure net als Van Geel een fout op hindernis 5B. Toch pakte hij wel de leiding. Daar kon Michael Greeve, de voormalige ruiter van Stal Heins, niets aan veranderen. Greeve was met Whiteny BB iets langzamer en gooide bovendien de laatste balk er af.

Nog twee deelnemers kwamen daarna aan de start. Eerst de frêle Canadese Tatiana Dzavik met de Belgisch gefokte Coriander van ’t Vennehof. De hengst deed goed z’n best en ging als eerste nogmaals foutloos. Daarmee werd de druk op de schouders van Albert Zoer groot. Vorig jaar won hij met Abra Kadabra en een herhaling van dat succes zou een mooie stunt zijn. Zoer ging, als altijd, voor de winst. Hij was ook sneller dan de Canadese, maar in de haast maakte de ruiter uit Echten wel twee fouten, goed nog voor de vijfde plaats achter Van Geel, Greeve, Vos en winnares Dzavik.

Albert Zoer met Abra Kadabra. Ze werden vijfde in de Grote Prijs van het CH De Wolden.

Albert Zoer met Abra Kadabra. Ze werden vijfde in de Grote Prijs van het CH De Wolden.
©STEVEN STEGEN

De zege van de Canadese was goed voor een cheque van zesduizend euro. ,,Het geld is niet voor mij hoor, maar gaat naar de eigenaar”, lachte de winnares na afloop. Dzavik was voor het eerst in De Wolden en behaalde haar eerste internationale zege in een Grand Prix.

Dzavik komt uit Toronto en rijdt dit hele jaar Europese wedstrijden. Ze heeft tijdelijk onderdak gevonden bij Yves Houtackers in Weert. ,,Ik heb vijf paarden mee naar dit concours. Het is hier echt geweldig”, complimenteerde ze de organisatie en vrijwilligers. Ze kreeg bijval van Robert Vos. ,,Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar echt, we maken dit als ruiters en grooms maar heel zelden mee dat alles zo goed voor elkaar is.”

Medium Tour

De finale van de Medium Tour werd gewonnen door Yvonne van Dijk en Vayrenta. In deze barrage vochten 15 combinaties om de hoofdprijs. Van Dijk reed de winnende tijd van 32.52. De sterkste aanval kwam van Maureen Bonder, die met Velcaro flink gas gaf, maar uiteindelijk tevreden moest zijn met de tweede plaats.

Uitslag Grote Prijs De Wolden 2014, 2e weekend

1. Tatiana Dzavik (CAN), Coriander van ’t Vennehof, 0-39.68
2. Robert Vos (NED), Another Pleasure, 4-35.56
3. Michael Greeve (NED), Whitney BB, 4-37.59
4. Daan van Geel (NED), Zoe, 4-38.06
5. Albert Zoer (NED), Abra Kadabra, 8-38.86

prijsuitreiking Beezie Madden

CH De Wolden 2014

Foto's van het CH De Wolden in Veeningen, editie 2014

Deel dit bericht