Nederlandse eventingploeg klimt op naar voorlopige vijfde plaats

Share
 • 9 augustus 2016 10:46

door: redactie, 9 augustus 2016 10:46

Rio de Janeiro | STEGEN.NET

De Nederlandse eventingploeg is bij de Olympische spelen na de cross opgeklommen van een elfde plaats na de dressuur naar de vijfde plaats in het klassement. Een sterke prestatie van het team van bondscoach Martin Lips. Dinsdag wacht nog de laatste veterinaire keuring en het springen.
Eventingteam. Theo van de Vendel brak drie ribben bij zijn val.

Theo van de Vendel brak drie ribben bij zijn val.

De wedstrijd begon slecht voor Nederland toen eerste starter Theo van de Vendel met zijn paard Zindane ten val kwam. Hij blijkt daarbij drie ribben te hebben gebroken. Opdracht voor de overgebleven drie teamruiters was op dat moment geen risico’s nemen. Dat betekent foutloos rijden en desnoods kiezen voor langere routes die wel meer tijdfouten opleveren, maar waarmee weigeringen voorkomen worden.

Michael Jung met Sam FBW in de cross. De Duitse titelverdedigers staan nu tweede in het klassement. foto: FEI | Arnd Bronkhorst

Michael Jung met Sam FBW in de cross. De Duitse titelverdedigers staan nu tweede in het klassement.
FOTO: FEI | Arnd Bronkhorst

Bondscoach Martin Lips was na de dressuur niet blij met de resultaten van zijn ruiters, maar kijkt tevreden terug naar vandaag. ,,We hebben gisteren gezegd dat we vandaag in de aanval moesten en dat hebben ze gedaan. Wat er met Theo gebeurd is dat is natuurlijk heel vervelend, maar dat neem ik hem niet kwalijk. Hij nam het risico dat we hadden afgesproken en dat ging helaas net niet goed. Tim heeft wat te voorzichtig gereden en Alice en Merel hebben er super voor gevochten.”

Lips baalt
Tweede teamruiter Tim Lips voldeed aan de opdracht om foutloos te rijden, maar vond zelf dat hij te langzaam gereden had. ,,Ik baal er van, vanaf het begin zat ik niet goed genoeg te rijden, mijn paard deed echt super zijn best. Ben gewoon heel erg teleurgesteld in me zelf”, vertelt Lips. Tim Lips en Bayro staan na dressuur en cross op plaats 24 in het algemeen klassement.

Derde teamruiter Alice Naber nam ook de nodige alternatieve tijdrovende routes, maar kreeg tot haar teleurstelling toch te maken met een weigering van Peter Parker. Gelukkig wist ze wel de finish te halen waardoor het team in ieder geval in de strijd bleef. Naber staat op een voorlopige plaats 31.

Vierde teamruiter Merel Blom moest nu het team binnenslepen en dat deed ze met overtuiging. Safe en geconcentreerd reed ze haar ervaren Rumour has It met slechts twaalf tijdfouten naar de finish. Zelf klom ze daarmee naar de twintigste plaats in het klassement en in haar kielzog klom het team naar plaats vijf.

Content
Blom vertelt: ,,Ik ben hier heel content mee. Het maakt de dressuurprestatie van gisteren niet minder verdrietig, maar na vandaag is het totaalgevoel wel een stuk lekkerder. Ik ben blij dat ik de rol voor het team heb kunnen inlossen, waarvoor ik meegenomen ben. Als ik alleen voor mezelf gereden zou hebben, dan was ik overal voor de korte route gegaan. Met meer risico, maar daarvoor zijn we hier niet.”

In het landenklassement gaat Australië aan de leiding voor Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Duitsland. In de individuele strijd staat Christopher Burton (Aus) aan de leiding voor titelverdediger Michael Jung (Dui) en Astier Nicolas (Fra).

 • Individueel klassement na dressuur en cross:
  1. Christopher Burton (Aus) – Santano II, 37.60 strafpunt
  2. Michael Jung (Dui) – Sam FBW, 40.90
  3. Astier Nicolas (Fra) – Piaf De B’Neville, 42.00
  20. Merel Blom – Rumour has It, 66.40
  25. Tim Lips – Bayro, 74.00
  31. Alice Naber – Peter Parker, 98.20
  Theo van de Vendel – Zindane, val