Cortes ‘C’: Van driftkikker tot beste springpaard

Cortes ‘C’: Van driftkikker tot beste springpaard

13 november 2014 08:32 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

De zwarte ruin Cortes ‘C’ van Beezie Madden sprong niet één balk naar beneden in de Final Four op het wereldkampioenschap en werd uitgeroepen tot beste springpaard van de wereld. Vroeger was hij een driftkikker, nu een vriendelijke reus.

Bart Clement is er nog altijd een beetje beduusd van: daar stond dan het beste paard van de wereld met amazone Beezie Madden en híj had ‘m gefokt. De man uit het Belgische Kortrijk was van jongs af aan al met paarden bezig. Zijn vader kocht wel eens een paard , maar aldus Bart:  ,,We wisten er destijds niet veel vanaf en werden door verschillende handelaars bedot.” Hij kreeg niet de meest meewerkende types onder het zadel en toen hij veertien was zei hij tegen z’n vader: ,,Later ga ik er zelf wel eentje fokken!”

Historische woorden
Achteraf bleken dit historische woorden. De fokmerries kwamen er snel. Altijd een stuk of drie, die om de zoveel jaar een veulen kregen en krijgen. In 1996 kwam Orchidee op zijn pad, de moeder van Cortes. Ze was van een vriend van hem. ,,De merrie sprak me aan. Ze was een echte Darco, wat ouderwets en langgelijnd, zoals Cortes. Maar ze had sport en kracht en was super intelligent.” Clement liet Orchidee dekken met Randel Z, een hengst met een mooi type en goede gangen.

,,Het veulentje Cortes was een aantrekkelijk beestje, met zijn gitzwarte vachtje en mooie koppie. Hij was ontzettend intelligent én stout. Van het begin af aan was hij al een karakterbeestje. Toen Cortes één dag oud was mocht hij even met zijn moeder in de paddock lopen. We hadden daar een berg zand liggen dat nog verdeeld moest worden en daar ging Cortes bovenop staan. Hij bleef dus niet vlak bij de merrie, maar liep meteen toeren uit te halen. Dat eigengereide bleef hij houden toen hij ouder werd. De wei was zíjn domein en dat liet hij merken ook. Het was een driftkikkertje.” Met geduld won Clement het vertrouwen van het zwarte veulen. (auteur: Christine Dijk)

Dit is een extern bericht uit de rss-feed, lees het hele artikel bij : Hoefslag