archief
contact
+31 6 53239630

Toch weer vogelgriep, ook paardenhouders hebben mogelijk overlast

ERMELO – Door een nieuwe uitbraak van vogelgriep in het Zuid-Hollandse Ter Aar is er donderdag opnieuw een vervoersverbod voor pluimvee van kracht geworden. Dat heeft in bepaalde gevallen ook gevolgen voor het vervoer van paarden.
vervoer paard

blokjeTER AAR / ERMELO | STEGEN.NET | SRP
Door een nieuwe uitbraak van vogelgriep in het Zuid-Hollandse Ter Aar is er donderdag opnieuw een vervoersverbod voor pluimvee van kracht geworden. Dat heeft in bepaalde gevallen ook gevolgen voor het vervoer van paarden.

De vogelgriep brak uit bij een bedrijf met 43.000 legkippen. Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Daarover wordt in de loop van vrijdag meer duidelijk.

vervoer paard
Het vervoer van paarden en pony’s mag zolang ze niet van een commercieel pluimveebedrijf komen.
STEVEN STEGEN

Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur (zondag 23 november 14.00 uur).

10-kilometer gebied
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Paardenhouderij
Volgens het beleidsdraaiboek van het ministerie van Economische Zaken mogen paarden in Nederland vervoerd worden mits ze niet van een commercieel pluimveebedrijf afkomstig zijn. Bij vervoer van paarden geldt het volgende:
– Om tijdens vervoer onderscheid te kunnen maken tussen paarden afkomstig van/bestemd voor bedrijven met commercieel pluimvee en bedrijven zonder commercieel pluimvee moeten “eigenverklaringen” de paarden vergezellen. De “eigenverklaring” dient u zelf in te vullen.
– Op gemengde bedrijven met pluimvee geldt het vervoersverbod ook voor de overige diersoorten en mest van overige dieren op het bedrijf. Het vervoersverbod geldt voor maximaal 72 uur.

De maatregelen gelden in dit gebied ook voor gemengde bedrijven met pluimvee, voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in deze zone geldt een bezoekersregeling en dienen zij extra hygiënemaatregelen te nemen.

Vervoer van paarden uit het beschermingsgebied en toezichtsgebied (10 km gebied):
Vervoer is verboden en alleen mogelijk met een ontheffing bij levensbedreigende situaties. Deze ontheffing dient ingevuld te worden door uw dierenarts.

Total
23
Shares
1 comment

Comments are closed.

gerelateerde berichten
Total
23
Share