Rhinovirus: “Geen reden voor vervoersverbod”

  • 5 maart 2012 12:22
door: Steven Stegen, 5 maart 2012 12:22

ERMELO
Het advies om evenementen vanwege het rhinovirus af te gelasten en paarden niet onnodig te vervoeren wordt in toenemende mate opgevolgd. ,,Er is geen reden voor paniek, maar we moeten voorzichtig zijn”, aldus Johan Knaap van de sectorraad paarden.

Deze rhinopatiënt heeft het overleefd.

De SRP overlegt dagelijks met de betrokken partijen over de stand van zaken. Volgens Knaap praten we nog altijd over drie bevestigde gevallen. ,,Het is een virus dat we al lang kennen en dat elk jaar wel ergens de kop opsteekt. We moeten het gevaar ook niet overdrijven. Het overgrote deel van de paarden dat het virus krijgt herstelt daar volledig van”, zegt Knaap.

De geruchten dat er een vervoersverbod zou komen voor paarden zijn volgens Johan Knaap niet waar. ,,Daar is geen sprake van. Het is niet nodig, want paardenhouders zijn zich heel goed bewust van de risico’s.”

Intussen zitten veel organisaties te dubben wat ze moeten doen. ,,De KNHS adviseert om af te gelasten, maar legt daarmee de verantwoordelijkheid bij ons neer en het is heel lastig, want je hebt maanden in de voorbereiding zitten en je zit met je sponsors. En wat doe je dan als er in je provincie geen uitbraak is”, zo vraagt een bestuurslid van een evenement, die anoniem wil blijven, zich af.

Dierenarts Han Kingma van Arts en Dier in Klijndijk staat achter het advies om geen evenementen te organiseren. ,,Je kunt het risico als organisatie gewoon niet nemen. Maar aan de andere kant moeten we het gevaar van besmetting ook niet overdrijven. Het virus kan door de lucht maar over korte afstand worden overgebracht. En het overleeft buiten de gastheer ook niet heel lang. Paarden kunnen wat mij betreft gewoon in de wei blijven lopen.” Nu vaccineren geeft volgens Kingma pas over een week of zes bescherming, ,,maar het is niet 100 procent dekkend, al zie je bij die paarden wel minder gevolgen van het virus.”

Afgelastingen

De organisatie van de Hondsrugse Ruiterdagen in Bronneger vergadert maandagavond over het evenement dat woensdag zou moeten starten met springen in de klassen M tot en met 1.40. De kans dat het evenement, waarvoor meer dan 1.000 deelnemers hebben ingeschreven, doorgaat lijkt klein. Verder hebben de meeste verenigingen hun lessen agelast, zoals de LR en PC Nienoord. Ook de lessen bij dressuurstal Loes Corsel in Coevorden gaan deze week niet door.
[Stegen.net]