Femke Beljon viert verjaardag met zege op Indoor Tolbert

Share
  • 27 maart 2015 11:56

door: redactie, 27 maart 2015 11:56

🔴 Tolbert

Winnen op je verjaardag. Dat gebeurt niet iedereen, maar Femke Beljon lukte dat donderdag tijdens Indoor Tolbert wel. De amazone die donderdag 27 jaar werd, zegevierde tijdens de eerste dag van het concours in de HJC Manege in Tolbert in de Lichte Tour Intermediair 1.

Indoor Tolbert. Femke Beljon won met Zeanine.

Femke Beljon won met Zeanine de lichte tour (archief).
📸 Steven Stegen

Met haar paard Zeanine, gekocht bij de familie Kwak in Mussel, behaalde de amazone uit Heino een score van 66,78 procent en daarmee verwees ze Marloes Oosterhof uit Zuidbroek naar de tweede plaats. Oosterhof ging met Uzarmus lang aan de leiding, maar in de laatste fase van de wedstrijd werd de top nog even door elkaar geschud.

Daarvoor zorgde ook Callista Leeuwerke. Met Santo’s Zhivago kegelde de amazone uit Winschoten in de laatste rit Truusje Smeding uit Vries uit de top drie. Leeuwerke greep de derde plek en Smeding zakte daardoor naar de vierde.

Niet op gerekend
Winnares Beljon had geen rekening met haar eerste plek gehouden. ,,Ik had dit echt niet zien aankomen. Het paard heb ik twee jaar onder het zadel en ze heeft zich de afgelopen twee jaren enorm ontwikkeld vanuit de Z-klasse. Maar ik heb haar net te koop gezet, maar nu twijfel ik of dat wel een goede zet is”, zei Beljon lachend.

De jury had alle lof voor de deelnemers in de Lichte Tour. ,,Maar”, stelde jurylid Monique Peutz-Vegter, ,,er is niemand die er met kop en schouders bovenuit stak. Daarom is de hoogste score niet boven de 70 procent gekomen. Bij iedereen was wel een kleinigheidje op de proef aan te merken.”

Wat Beljon betreft werd door de jury een “mooie harmonie” gezien. ,,De merrie beweegt heel lichtvoetig, maar had na de uitgestrekte galop geen vloeiende overgang. Dat was jammer”, aldus Peutz.

In de ogen van de jury had Marloes Oosterhof een “iets te gespannen galop”, hetgeen haar een hogere score kostte. Ook de proef van Callista Leeuwerke was niet helemaal perfect en zij kwam daardoor niet verder dan de derde plaats.

Veronique Roerink vooraan
Eerder op de dag wist Veronique Roerink uit Beilen de klasse ZZ Zwaar op haar naam te schrijven. Met Calibre, waarmee ze Drents kampioen is, behaalde ze een score van 70 procent, ruim meer dan Cecile Smit (Yde) die met Bolero 65,43 procent scoorde. Of de combinatie Calibre/Roerink nog lang in stand blijft is te betwijfelen, want de belangstelling voor het dier is groot.

Veronique Roerink

Veronique Roerink.

Ykje Baron (Niebert) zegevierde in de Lichte Tour Prix St. George. Met Wybren Van Ass kwam ze tot een score 65,99 procent.
Donderdagavond zegevierde Marjan van der Jagt in de Midden- en Zware Tour (GP). Met Radetzky kwam de amazone uit het Drentse Spier tot een score van 68,97%. ,,Radetzky deed weer super z’n best. Bij de hoofdjury scoorden we zelfs 72,40%”, aldus de blije amazone.

Zie ook: Zeanine bezorgt mij een mooi verjaardagscadeau

Uitslagen:
Lichte Tour Prix St. George: 1 Ykje Baron, (Niebert), Wybren Van Ass, 65.99 %; 2. Hennie Roffel (Tijnje) Arcadia’s Ziron, 64.34; 3. Laura Zwart (Oosterwolde) Tiemen Hynstewille, 64.08.
ZZ Zwaar: 1 Veronique Roerink (Beilen) Calibre, 70.00%; 2. Cecile Smit, (Yde), Bolero 65.43; 3. Anouk Noordman (Zuidwolde Dr), Zeronica, 64.14.
Lichte Tour Inter 1: 1 Femke Beljon (Heino), Zeanine, 66.78%; 2. Marloes Oosterhof (Zuidbroek), Uzarmus, 65.99; 3. Callista Leeuwerke (Winschoten) Santo’s Zhivago, 65.79.
Midden en Zwarte Tour GP: 1. Marjan van der Jagt, (Spier), Radetzky, 68.97%; 2. Miriam Hollander (Zwaagwesteinde), Wilfonia, 68.03; 3. Margo Timmermans (Venhorst), Utah, 67.07.