Charlotte Dujardin op eenzame hoogte bij finale WB in Las Vegas

Share
  • 19 april 2015 11:18

door: redactie, 19 april 2015 11:18

blokjeLAS VEGAS | STEGEN.NET | NOS | KNHS
Tegen Charlotte Dujardin en Valegro (v. Negro) was in de afsluitende kür van de finale van de wereldbeker geen kruit gewassen. De 29-jarige Britse won met afstand de finale in Las Vegas. Edward Gal stuurde Glock’s Undercover N.O.P. fraai naar de tweede plaats.

Dujardin benaderde met een uitmuntende kür op muziek haar wereldrecord van 94,300. De Britse won met Valegro in 2014 al de wereldbeker en de wereldtitel, in 2013 de Europese titel en in 2012 olympisch goud.

[wppa type=”mphoto” photo=”331″ size=”auto”]Any comment[/wppa]Gal, de WB-winnaar van 2010, eindigde op gepaste afstand als tweede. Hij kreeg met Undercover een jurywaardering van 84,696%. Hans Peter Minderhoud werd met Flirt vijfde met 79,036%.

12.000 uitzinnige fans
Gal moest rijden na Dujardin en reed dus de piste in terwijl 12.000 dressuurfans uit hun dak gingen. Dat zijn dus niet de makkelijkste omstandigheden. De ruiter uit Harskam had aanvankelijk dan ook zijn handen vol aan Undercover. Maar de ontspanning kwam weer terug en met absolute hoogtepunten in de pirouettes, de piaffes en passage reed Gal zijn 13-jarige zwarte ruin naar een score van 84,696 procent.

Edward Gal met Undercover. ©Jacob Melissen

Edward Gal met Glock’s Undercover. archief)
JACOB MELISSEN

Daarmee sloeg Gal een gat met de nummer drie uit Duitsland, Jessica von Bredow-Werndl en de in Nederland gefokte hengst Unee BB (80.393 procent).

Behoudend
Gal: ,,Ik heb in het begin bewust behoudend gereden om het even af te tasten. Daarna kwam ik meer aan rijden toe en kwamen we goed in de proef. Undercover reageerde vandaag meer ontspannen dan eergisteren. Het was hier voor hem natuurlijk een goede test. Dit is wel het meest extreme dat de paarden kunnen meemaken, dus hij heeft het prima gedaan.”

Minderhoud goed bezig
Hans Peter Minderhoud reed een ijzersterke finale met Glock’s Flirt, die hij pas sinds vorig jaar zomer op wedstrijden uitbrengt. De ritmische Kür was bijna foutloos en de vosruin liet geweldige verruimingen zien, was super bij de les en deed precies van Hans Peter van hem vroeg.

Met de vijfde plaats werd Minderhoud zeker niet overgewaardeerd. ,,Het was gewoon goed, simpel. De laatste vijf minuten voordat ik naar binnen ging, had ik hem precies zoals ik hem wilde hebben. Neem alleen al die tweede piaffe. Die was echt goed, hij trok prima door. Ik ben hier super blij mee. Ik had vooraf al aangegeven dat alles achter de top twee dichtbij elkaar zou zitten en het scheelde maar 1% of ik had zomaar op het podium gestaan. Of ik nu vijfde of vierde word, maakt niet zoveel uit. Dat weet over een week toch niemand meer. Ik ben vooral hartstikke blij met de wijze waarop hij gelopen heeft en ik heb het gevoel dat er nog altijd meer inzit.”

Trouwjurk
Winnares Dujardin, die verloofd is, kreeg van de aanwezige hoofdsponsor Reem Acra een exclusieve trouwjurk toegezegd. De Britse zei over haar proef: ,,Het blijft bijzonder met Valegro. Ik hoef eigenlijk alleen maar mee te rijden. Hij is zo bevestigd. Normaal reageert hij niet altijd fijn op applaus, maar hij leek ervan te genieten. Ik denk dat hij het Las Vegas-publiek geweldig vindt.”

Uitslag wereldbekerfinale dressuur, Kür op Muziek, Las Vegas 2015
1. Charlotte Dujardin (GBR), Valegro, 93.196%
2. Edward Gal (Harskamp), Glock’s Undercover N.O.P., 84.696%
3. Jessica van Bredow-Werndl (DUI), Unee BB, 80.393%
4. Laura Graves (USA), Verdades, 79.125%
5. Hans Peter Minderhoud (Harskamp), Glock’s Flirt, 79.036%