Goud voor Young Rider Dana van Lierop bij EK-dressuur Vidauban

Share
  • 5 juli 2015 12:57

door: redactie, 5 juli 2015 12:57

VIDAUBAN | STEGEN.NET | KNHS
Dana van Lierop heeft bij het EK-dressuur Youn Riders in Vidauban zaterdag een individuele gouden medaille gewonnen met Equestricons Wallküre. ,,De prinses deed het weer”, zei een uiterlijk onbewogen Van Lierop.

Dana van Lierop is zichtbaar blij met haar proef op Equestricons Walkuere.

Dana van Lierop haalde met Equestricons Walküre goud.
FACEBOOK | FOCUSSED.NL | ANNIEK VAN SCHAIK

De gouden plak kwam voor het Goudhaantje drie jaar na haar individueel goud met Tiësto bij de junioren in Bern en vier jaar na haar Kür-goud met pony Diva. En dat in de zinderende hitte van Zuid-Frankrijk.

IJzersterke rit
Dana van Lierop had misschien niet zo’n superieur drafgedeelte als in haar landenproef, maar had verder een ijzersterke rit, met mooie pirouettes, zeker gesprongen wissels en een mooi totaalbeeld. Het enige te verwaarlozen braampje was het niet vierkante halthouden voor het achterwaarts.

Denise Nekeman (Hasselt) was na afloop van haar rit niet zo heel zeker. ,,Ik ben blij met m’n proef, maar ook zenuwachtig voor de punten en ik kan nu niets meer doen.” Haar galopgedeelte was sterk en prachtig, maar een dribbel in de stap had de overgang naar galop benadeeld en één pirouette viel wat groot uit

Ondankbare plaats
Lang stond ze op individueel brons, tot de laatste amazone, de sterk rijdende Zweedse Marina Mattson al haar energie in de strijd gooide. Ze won brons en Denise Nekeman moest het met de ondankbare vierde plaats doen.

Jeanine Nieuwenhuis had met Hexagon’s Baldacci een fijne gelijkmatige en voorwaartse proef gereden. ,,Pff, de stap was het moeilijkste moment in de proef”, zei Jeanine, ,,toen kreeg ik het heet, man!”.

Na de proef werd ze zoals alle ruiters vandaag meteen opgevangen onder de parasol met een bak koud water voor haar voeten en water op haar hoofd, icetea in haar hand en Baldacci naar de dopingcontrole. ,,Zo houd ik het wel uit hoor, wat een verwennerij”, lachte ze meteen, ,,eigenlijk is dit ook wel een keer heel apart en cool om mee te maken, met deze hitte.”

Jeanine Nekeman alias Nina volgde met Vlingh. Ze had niet helemaal de aanvallende manier van rijden te pakken. Een foutje in de wissels om de drie drukte het resultaat: 71,211%. ,,Zo laag heb ik nog nooit gehad voor een individuele proef”, zei ze teleurgesteld. Zij komt zondag in de Kür niet meer aan de start.

Kritiek op organisatie
Hoewel de organisatie er vandaag alles aan deed om de problemen voor de gedeeltelijk onwel wordende en flauw vallende jonge ruiters te beperken, was de kritiek op de organisatie toch niet van de lucht. Er was niet van te voren voor ordelijke koeling en watersluizen gezorgd en koele stallen, terwijl je toch weet dat het in Zuid-Frankrijk in juli erg heet kan zijn, zo luidde de algemene opinie.

Uitslag EK Dressuur Vidauban YR INDIVIDUEEL
1 en GOUD Dana van Lierop – Equestricons Wallküre NED 77,447%
2 en ZILVER Bianca Nowag – Fair Play RB GER 75,553%
3 en BRONS Marina Mattson SAWE 75,289%
4. Denise Nekeman – Boston STH NED 74,711%;
5. Claire-Louise Averkorn – Condio B GER 74,053%;
6. Anna-Christina Abbelen – Fürst on Tour GER 72,921%;
7. Vivien Niemann – Don Vertino GER 72,105%
8. Jeanine Nieuwenhuis – Hexagon’s Baldacci NED 71,421%
10. Jeanine Nekeman – Vlingh NED 71,211%