Hippisch Holtrijk: Aniek Diks wint geslaagde eerste Derby van Drenthe

Share
  • 5 juli 2015 19:21

door: Steven Stegen, 5 juli 2015 19:21

GROLLOO | STEGEN.NET
De eerste editie van Hippisch Holtrijk is ondanks de zware weersomstandigheden een doorslaand succes geworden. Het nieuwe evenement eindigde met de Derby van Drenthe, waarin Aniek Diks de hoofdrol vervulde.

Aniek Diks gaat met de hengst Huro's Winston-Jumper over de Ierse wal.<br><span style="color: #000080;"><span style="font-family: 'Arial Unicode MS', Arial; font-size: x-small;">STEVEN STEGEN</span></span></span>

Aniek Diks gaat met de hengst Huro’s Winston-Jumper over de Ierse wal.
STEVEN STEGEN

De Brabantse amazone was in Grolloo in prima vorm. Nadat ze eerder op de middag als de Derby in de klasse M won was ze ook in de afsluitende Derby klasse Z/ZZ overtuigend de beste.

Niet te zwaar
De organisatie beloofde dat de Derby niet te zwaar zou worden en dat klopte. De opgave die parcoursbouwer Willem Schepers met zijn team van vrijwilligers had gebouwd was weliswaar selectief, maar het was zeker goed te doen. Opvallend genoeg leverden niet de natuurlijke hindernissen de meeste problemen op, maar traditionele sprongen, waaronder de eerste steilsprong.

Vier foutlozen
Van de 19 combinaties die aan de start kwamen bleven er vier foutloos. Renate Beuving was er dicht bij, maar kreeg op hindernis 8 een wat ongelukkige fout met Dior. De amazone uit Odoorn werd daarmee vijfde.

In de barrage reed Aniek Diks als eerste en net als in het basisparcours kwam de amazone uit Vorstenbosch geen moment in de problemen. Sterker nog, de AES-goedgekeurde hengst Huro’s Winston-Jumper R (v. cantos) deed er, ondanks de drukkende hitte, zelfs een schepje bovenop en leek te hindernissen bij wijze van spreken wel te willen opvreten. Diks bleef foutloos in een razendsnelle 32.36.

Cerenia M zag de Ierse wal niet zitten, maar Weite Oldenziel bleef keurig in het zadel.<br><span style="color: #000080;"><span style="font-family: 'Arial Unicode MS', Arial; font-size: x-small;">STEVEN STEGEN</span></span></span>

Cerenia M zag de Ierse wal niet zitten, maar Weite Oldenziel bleef keurig in het zadel.
STEVEN STEGEN

Het was wel duidelijk dat het enorm lastig zou worden voor de concurrentie. Saskia Deknatel maakte met Wembley een fout en was met 37.36 ook langzamer. Tessa Hoeksema deed daarna een goede poging. Ze liet alle hindernissen overeind met Biacci R (v. Indoctro), maar kwam met 33.67 toch te kort. Als laatste starter kwam Peter Strijker in de baan, maar hij drong met Zivola niet echt aan en maakte ook een fout: 4-38.50

Enthousiast
Daarmee was de knappe hoofdprijs van 1.000 euro, aangeboden door Stal Bonder, voor Aniek Diks, die onlangs ook al de derby van Grave wist te winnen. ,,Dit paard heeft echt een super instelling”, aldus Diks, die enthousiast was over het nieuwe evenement Hippisch Holtrijk. ,,Een leuk initiatief dat zeker verder kan worden uitgebouwd.”

En dat is de organisatie ongetwijfeld van plan. Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze was ook de hele middag van de partij en zei te hopen dat het nieuwe evenement een blijvertje zal blijken en dat de gemeente het graag zal ondersteunen.

  • Uitslag Derby van Drenthe 2015
    1. Aniek Diks, Huro’s Winston-Jumper R, 0-32.36
    2. Tessa Hoeksema, Biacci R, 0-33.67
    3. Saskia Deknatel, Wembley, 4-37.36
    4. Peter Strijker, Zivola, 4-38.50

https://www.youtube.com/watch?v=T8um8F2STuo