Fries dressuurproject Mei Grand Prix Nei Grand Prix wint landelijke prijs

Fries dressuurproject Mei Grand Prix Nei Grand Prix wint landelijke prijs

14 november 2015 16:01 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ERMELO | STEGEN.NET | KWPN

Het Friese opleidingsproject ‘Mei Grand Prix Nei Grand Prix‘ heeft vrijdagavond de prijs gewonnen voor de beste regionale samenwerking tussen KNHS en KWPN.

De prijs werd uitgereikt tijdens de thema-avond ‘sport en fokkerij verenigd’ van de KNHS en het KWPN in Ermelo. Naar aanleiding van de gezamenlijke KWPN/KNHS kaderdag is de laatste anderhalf jaar ingezet op de regionale samenwerking van de sport en de fokkerij.

Friesland won de prijs met het project Mei Grand Prix Nei Grand Prix.

Friesland won de prijs met het project Mei Grand Prix Nei Grand Prix.
KIM JACOBI

Diverse regio’s ontplooiden initiatieven waarvan de drie meest spraakmakende werden genomineerd voor de hoofdprijs van 1000 euro. Onder grote publieke belangstelling toonden de drie genomineerde regio’s vrijdagavond op het Nationaal Hippisch Centrum in het kort wat hun initiatief behelsde.

De avond werd afgetrapt door de regio Utrecht. Met behulp van paarden van dressuurstal Van Baalen, werd de relatie tussen een functioneel exterieur en de bruikbaarheid in de sport geïllustreerd.

Koningin van het Noorden
Daarna volgde de regio Groningen van de KNHS, die uiteindelijk tweede werd met het project ‘Koningin van het Noorden’, een wedstrijd voor jonge springpaarden die gefokt zijn bij fokkers uit de drie Noordelijke provinciën. Wout-Jan van der Schans begeleidde dit gedeelte van de avond op zeer praktische en directe wijze. Wat begon als een exterieurbeoordeling eindigde in een interessante openbare les waardoor de kwaliteiten van deze merries nog beter uit de verf kwamen.

De avond werd beëindigd met de vijf top-dressuuramazones die meedraaien in het project Mei Grand Prix Mei Grand Prix van de regio Friesland. Alex van Silfhout begeleidt de dames in hun weg naar de Grand Prix. Op zijn bekende energieke wijze liet hij het publiek zien waartoe deze amazones ondertussen in staat zijn.

Olievlek
En het mooie aan dit project is dat deze amazones zelf weer een groep jongeren onder zich aan het selecteren zijn die door hun zullen worden begeleidt op de weg naar de hogere sport. Als een olievlek wordt de opgedane kennis uitgespreid over de gehele regio, het toppunt van fokkers en ruiters bij elkaar brengen en gaan voor de hoogste sport. Dat vond de jury ook, vandaar dat deze regio uiteindelijk met de hoofdprijs huiswaarts kon keren.