Dressuurtitels KNHS naar Marieke van der Putten en Kirsten Brouwer

Share
  • 5 maart 2016 00:23

door: redactie, 5 maart 2016 00:23

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS
Marieke van der Putten is KNHS-kampioen geworden in de ZZ-licht. De amazone uit Apeldoorn imponeerde ook in de kür met de goedgekeurde hengst El Capone (v. UB 40). In de Z2 was de titel voor Kirsten Brouwer en de hengst Eye Catcher (v. Vivaldi).

Voorzitter Dirk de Haas was lovend over het optreden van Marieke van der Putten en El Capone. ,,De hengst liep met zoveel afdruk, veer en lossigheid en Marieke kan natuurlijk als geen ander proeven rijden.” Dirk de Haas genoot van de groep van acht finalisten die de kür op muziek mocht rijden. ,,De kwaliteit was hoog, zeker van de top drie. Runner-up Lynne Maas scoorde zelfs exact hetzelfde aantal punten als Marieke van der Putten in de kür op muziek.”

Marieke van der Putten won met El Capone de ZZ-licht (archieffoto).

Marieke van der Putten won met El Capone de ZZ-licht (archieffoto).
PAARDENCENTRUM DE DALHOEVE

Maas had in de eerste proef de pech dat haar paard Eastwood (v. Westpoint) schrok van een paard dat te vroeg naar de ring toe kwam stappen. ,,Daardoor had ik drie flinke storingen, dat drukte de score natuurlijk enorm. Normaal loopt dit paard dik boven de 70% en er had zeker meer ingezeten.”

Toch was de amazone blij met en trots op haar paard én de twee zilveren plakken – in het Z2 werd ze ook al tweede – die ze mee naar huis kon nemen.

Niet helemaal tevreden
Hoewel Marieke van der Putten na de eerste proef comfortabel bovenaan het klassement stond, was ze zelf toch niet helemaal tevreden over dat optreden. ,,We hadden wat spanningsmomentjes, vooral tijdens de wissels. In de kür heb ik geprobeerd om zo ontspannen mogelijk te rijden en El Capone’s aandacht vooral bij mij te houden. Dat lukte heel goed dus daar ben ik erg blij mee.”

Stephanie Kooyman, die vorige week ook al het U25-kampioenschap won, legde beslag op het brons met haar paard Dibert L (v. Vivaldi). ,,Hij stond er in de gewone proef mooi aan, ook al waren de bloemen een beetje eng”, lacht ze. ,,In de kür kon ik hem heel mooi door het stap- en drafgedeelte loodsen, maar in de galop was hij een beetje moe.”

Ellen Wynia achtste
Drents kampioene Ellen Wynia eindigde met Chakakahn als achtste. ,,Ik heel fijn gereden op het NK. Met zelfs de topscore van de dag van 250 punten! Ik heb de finale kür mogen rijden en een keurige achtste plek van Nederland in de ZZ licht gehaald, ik ben voor nu heel tevreden”, zo laat Wynia via Facebook weten.

Kirsten Bouwer wint Z2
De Z2 kwam op naam van Kirsten Brouwer en Eye Catcher. Na de eerste proef ging Kirsten Brouwer al ruimschoots aan de leiding. Het liep allemaal als vanzelf, zo vertelt ze. ,,Eye Catcher stond er super aan. Hij had de oortjes mooi naar voren en ik zat eigenlijk alleen maar te genieten.”

Toch leunde de amazone zeker niet achterover voor de afsluitende kür op muziek. Lachend: ,,Nee, dat gebeurde me op het regiokampioenschap in Utrecht ook: de eerste proef ging heel goed, maar in de kür dacht Eye Catcher volgens mij dat hij een show moest lopen. Ik dacht: dat gaat me nu niet gebeuren, dus ik heb hem iets langer losgereden en goed bij de les gehouden. Hij is dan wel hengst en er liepen veel merries hier, maar toch blijft hij altijd op mij letten. Ik heb nog nooit zo’n fijn en bewerkbaar paard gehad, Eye Catcher is volgens mij echt een once-in-a-lifetime paard”, aldus de gelukkige kampioene.

Met een score van ruim 76% in de kür was ze niet meer te kloppen voor de zilveren medaillewinnares Lynne Maas, die met Electra (v. Jazz) pas haar vierde wedstrijd reed en superblij was met het behaalde resultaat. ,,Electra deed het fantastisch. Ze is heel sensibel en heeft veel go: echt een paard voor de toekomst.”

De lichtvoetige Desperados-dochter Esperanza liep naar plaats drie met Jasmien de Koeyer in het zadel. ,,Het was ons eerste grote kampioenschap en ik heb twee heel fijne proeven gereden, dus ik ben dik tevreden.”

  • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap ZZ-licht dressuur 2016
    1. Marieke van der Putten (Apeldoorn), El Capone (v. UB40 ), 72.029
    2. Lynne Maas (Schiedam), Eastpoint (v. Westpoint), 70.934
    3. Stephanie Kooyman (Dordrecht), Dibert L (v. Vivaldi), 68.239
  • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap Z2 dressuur 2016
    1. Kirsten Brouwer (Zegveld), Eye Catcher (v. Vivaldi ), 75.044
    2. Lynne Maas (Schiedam), Electra (v. Jazz), 71.685
    3. Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen), Esperanza (v. Desperados), 71.288