Ernesto Canseco ZZ-kampioen, Marianne Boerema wint titel in klasse Z

Ernesto Canseco ZZ-kampioen, Marianne Boerema wint titel in klasse Z

27 maart 2016 12:45 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 4 minuten

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS
Ernesto Canseco is de nieuwe KNHS-kampioen bij het indoor springen klasse ZZ. De Mexicaanse stalruiter van de VDL Stud uit Bears was met Celebrity VDL (v. Indoctro) veruit de beste in de barrage. In de klasse Z won Marianne Boerema uit Oostwold.

Tijdens het laatste weekend van de KNHS-kampioenschappen ging het zaterdag in de Amaliahal om de titels bij het springen voor paarden in de klassen L tot en met ZZ.

,,Mooi werk”, zegt nieuwbakken ZZ-kampioen Ernesto Canseco met een glimlach van oor tot oor. ,,En voor Friesland!” Wat typerend is voor de Mexicaan die al vijftien jaar in dienst is van VDL Stud en met zijn ZZ-zege een droom in vervulling zag gaan. In een felbevochten barrage nam hij de leiding over van Sjors van Oorschot met Zaidin, waarop Koen Leemans zich met Grace van de Werf zich tussen de heren in klasseerde en de resevertitel pakte.

Een Mexicaans nationaal ‘Nederlands’ kampioen. Een absolute first voor de KNHS kampioenschappen en een lang gehoopte titel voor de nummer een, Ernesto Canseco. De sympathieke ruiter nam met VDL-fokproduct Celebrity VDL gecalculeerd risico en wist alles passend te krijgen.

Canseco: ,,Ik moest mijn misser in het Z goedmaken. Ik ging in de laatste lijn de fout in, maar ik kon die kennis nu in het ZZ wel toepassen. Ik rij dit paard al sinds zijn vierde jaar en hoe meer ik hem laat springen hoe beter hij wordt. Hij heeft een geweldige instelling, is super voorzichtig en wil altijd meewerken. Winnen is natuurlijk altijd leuk, maar hier kampioen worden stond al heel lang op mijn verlanglijstje”, besluit de Mexicaanse Fries trots.

Drents kampioen Lennard de Boer eindigde op een prima vijfde plek. Hij zette met Davidoff in de barrage de tweede tijd neer, maar moest door een foutje nog vier concurrenten voor zich dulden.

Marianne Boerema Z-kampioen
Tot vier dagen geleden wist Marianne Boersma niet dat ze een startplaats in de klasse Z zou krijgen. Door een uitvaller uit haar provincie Groningen mocht ze op het laatste moment met Dollards Cekino (v. Veneur) meedoen en maakte van de gelegenheid geweldig gebruik. Als laatste starter in de barrage nam ze de leiding over van Johan Klein Zieverink, die op zijn beurt Franklin Posmus zijn tijd verbeterde.

Super gedaan!! Gedaan Marianne Boerema Nederlands Kampioen in het Z springen met Met dollards cekino

Geplaatst door KNHS regio Groningen op zondag 27 maart 2016

Na de tweede manche bleven er 7 van de 24 combinaties over voor een slotstuk van formaat. ,,Ik had dit zo niet verwacht”, jubelt de winnares. ,,We zijn notabene als invallers hier. Echt geweldig”. Geweldig was ook de opsomming van de rit die Boerema reed na twee op niveau gebouwde manches. ,,In de eerste manche sprong hij echt fantastisch en ook in de tweede manche was ik heel tevreden. Dan ben je in de winning mood en geef je gas. Ik zag toen ik de barrage binnen reed de tijd van Johan en toen dacht ik: “Ik kan op zijn minst proberen die te verbeteren”.

Dat is precies wat Marianne Boerema deed. Vol gas schoot de Groningse uit de startblokken en wist de snelheid en wendbaarheid van de negenjarige bruine om te zetten in winst. ,,Ik rij dit paard net iets meer dan twee maanden. Toen ik woensdag gebeld werd met de mededeling dat er een startplaats met mijn naam erop was, heb ik geprobeerd de puntjes op de i te zetten. We zijn zonder verwachtingen hierheen gekomen en ik heb gedacht: ‘Een balk is zo gevallen, maar als je het niet probeert dan weet je het nooit’. Ik had niet durven hopen dat het zo mooi uit zou pakken.”

M-kampioen niet te stoppen
,,Hij is echt niet te stoppen”, glimlacht Geert Moerings breed. Zijn eigen fokproduct maakte in de drukbezette barrage van de kampioensklasse M zoveel snelheid dat het stel niet meer in te halen viel. Anne van Vulpen deed zoals voorspeld een knappe poging Moerings te kloppen, maar kwam 32/100 tekort. Whitney Stinges sloot met een gedurfde rit aan op de derde plaats.

Het niveau van de L-afgevaardigden lag huizenhoog op het KNHS kampioenschap in Ermelo. In een spannende ontknoping van de klasse L namen maar liefst 36 van de 50 combinaties het tegen elkaar op. Bart van de Kerkhof stond lang aan de leiding, maar moest de winst uiteindelijk uit handen geven aan Laura Slager. De amazone uit Staphorst was met La Serena nog aanzienlijk sneller in de barrage. Nadine Latiers nestelde zich daar nog tussen op de tweede plaats met Butterfly.

Uitslag KNHS-kampioenschap ZZ 2016

ruiterpaardtijd
1.Ernesto CansecoCelebrity VDL0-31.65
2.Koen LeemansGrave v.d. Werf0-33.13
3.Sjors van OorschotZaidin0-33.88
4.Gelmar GosselinkDitodina0-36.76
5.Lennard de BoerDavidoff4-31.94

Uitslag KNHS-kampioenschap Z 2016

ruiterpaardtijd
1.Marianne BoeremaDollard’s Cekino0-32.24
2.Johan Klein ZieverinkDinoire0-32.61
3.Franklin PosmusEasy H0-32.68
4.Julie JanssenZabrina0-34.95
5.Gerben MorsinkRapidash0-38.32
 • Uitslag M springen
  1. Geert Moerings (Roosendaal) – Fasther – RV Heer Jan’s Ruiters – 0/0-31.98
  2. Anne van Vulpen (Vleuten) – Excuse Me – RV de Voornruiter – 0/0-32.30
  3. Whitney Stinges (Reuver) – Colande – LR de Paardenvriend Reuver – 0/0-33.14
 • Uitslag L springen
  1. Laura Slager (Staphorst) – La Serena – LR Viribus Unitis – 0/0-27.72
  2. Nadine Latiers (Belfeld) – Butterfly – LR de Paardenvriend Reuver – 0/0-29.15
  3. Bart van de Kerkhof (Aarle-Rixtel) – Eberlina (v. Lexicon) – RV de Hoefslag – 0/0-29.53

Deel dit bericht