archief
contact
+31 6 53239630

Hippische toeristen lovend over Drenthe als paardenprovincie

WESTERBORK – Hippische toeristen hebben veel waardering voor Drenthe als paardenprovincie. In een enquête van de Vereniging Paardentoerisme Drenthe reageert vrijwel iedereen positief op vragen over gastvrijheid, accommodaties, veiligheid en het welzijn van paarden en pony’s.

WESTERBORK | STEGEN.NET | VPD
Hippische toeristen uit heel Nederland hebben veel waardering voor Drenthe als paardenprovincie. In een digitale enquête reageert vrijwel iedereen positief op vragen over gastvrijheid, accommodaties, veiligheid en het welzijn van paarden en pony’s.

Ook is de overgrote meerderheid (89%) van mening dat een hippisch verblijf in Drenthe ‘goed betaalbaar’ is. Wat beter kan is de promotie als paardenprovincie en het beheren van ruiter- en menroutes. Dat blijkt uit een rondvraag van de VPD, de Vereniging Paardentoerisme Drenthe.

Drenthe als paardenprovincie. Paardentoerisme in Drenthe. foto: VPD
Paardentoerisme in Drenthe.
FOTO: VPD

Op de vraag hoe een paardenvakantie in Drenthe bevalt, is de gemiddelde score 8,1. Sommigen geven hierop ook een toelichting. Ze voelen rust en ruimte, genieten van mooie dorpen en van een onverwacht fraaie natuur. Drenthe wordt ook een supermooie provincie genoemd waar altijd een welkom gevoel heerst.

Dé paardenprovincie
Niet minder dan 96% van de geënquêteerden beschouwt Drenthe als dé paardenprovincie van Nederland. Veel Drenten (39%) boeken een paardenvakantie in de eigen provincie. Maar iets meer dan zes van de tien gasten komen uit andere delen van het land. Vooral uit Noord-Holland (13%), Zuid-Holland (11%), Overijssel (8%), Groningen (7%) en Friesland (7%).

Ruim 150 paardenliefhebbers hebben via internet de uitvoerige vragenlijst ingevuld. De reacties komen van vrouwen (84%) en mannen (16%). In de leeftijdscategorieën zijn het vooral 40-plussers die in Drenthe een paardenvakantie doorbrengen. Jongeren komen graag voor een ponykamp.
Maar liefst 66% van de gasten kiest steeds voor dezelfde bestemming. Twee op de drie bezoekers nemen hun eigen paard of pony mee. Huren van een viervoeter op het gastenverblijf doet 23% en 12% komt naar Drenthe met een paard of pony van een manegebedrijf uit de eigen regio.

Populaire bestemmingen
Campings, groepsaccommodaties en vakantiehuisjes zijn de meest populaire bestemmingen. Voor 39% is de verblijfsplek ‘uitstekend’ en 58% beoordeelt ze als ‘goed’. De veiligheid op de hippische recreatiebedrijven is voor ruim een derde van de gasten ‘uitstekend’ en voor bijna tweederde deel ‘goed’. Ook het welzijn van paarden en pony’s wordt heel positief beoordeeld. ‘Uitstekend’ zegt 53% en 45% vindt dit ‘goed’.

Veilige buitenritten maken is volgens 36% ‘uitstekend’, terwijl 61% dit als ‘goed’ aanduidt. Slechts 3% noemt dit ‘matig’. Routes die gemarkeerd zijn met bordjes vallen met 45% vrijwel net zo goed in de smaak als de wens om in de Drentse natuur vrij te ruiteren en te mennen (46%). Andere opties zijn het beschikbaar stellen van kaarten met routes (6%) en het aanbieden van GPS-routes (3%).

De wijze waarop in Drenthe de ruiter- en menroutes zijn aangegeven, vraagt om de nodige verbeteringen. Slechts 8% vindt dit ‘uitstekend’, 57% noemt het ‘goed’, 30% kiest in de enquête voor ‘matig’ en 5% voor ‘slecht’. In de reacties staat onder andere te lezen dat meer onverharde routes op elkaar moeten aansluiten en het onderhoud van ruiterpaden beter moet. Ook is er de wens om in de bossen een knooppuntensysteem aan te leggen dat vergelijkbaar is met fietsroutes.

Wat betreft de promotie van Drenthe als paardenprovincie vindt 36% van de geënquêteerden dat dit te weinig gebeurt. Er wordt diverse keren gevraagd om meer aandacht voor het hippisch toerisme in de media.

Tientallen paardengasten doen suggesties om de positie van Drenthe als paardenprovincie verder te versterken. Ze pleiten voor meer samenwerking met o.a. horeca en verblijfsaccommodaties, meer evenementen zoals georganiseerde buitenritten met overnachtingen en meer promotie voor hippische vakanties in Drenthe.

Total
11
Shares
gerelateerde berichten
Total
11
Share