archief
contact
+31 6 53239630

Nog veel knelpunten in Drentse ruiterroutes

Burgemeester Peter Snijders spreekt de aanwezigen toe. ©Steven Stegen

Veeningen | STEGEN.NET

Drenthe heeft weliswaar prima ruiterpaden en menroutes, maar er zijn ook nog behoorlijk wat knelpunten. Dat bleek donderdag tijdens het Hippisch Café op het CH De Wolden. Daar werd een onderzoek gepresenteerd naar de stand van zaken rond paardentoerisme in het zuidwesten van de provincie.

Burgemeester Peter Snijders van de gemeente De Wolden spreekt de aanwezigen toe.
FOTO: Steven Stegen

Volgens directeur Hans Hartog van het Recreatieschap Drenthe zijn er alleen al in zuidwest-Drenthe zo’n 100 knelpunten. ,,Belangrijkste zijn de verbindingen tussen diverse routes en natuurgebieden. En er moet meer uniformiteit in de routes komen en er is blijvend aandacht nodig voor de veiligheid van de routes.” Vanuit de zaal werd opgemerkt dat niet alle terreinbeheerders, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, enthousiast zijn over paarden in hun gebied. Maar volgens Hartog valt dat best mee en zijn de instanties zich bewust van hun maatschappelijke taak.

Groeien
Drenthe verwacht dat de paardensector de komende jaren nog flink kan groeien. Tot en met 2017 zou een groei van 17% mogelijk zijn. Maar dan moet Drenthe de kansen wel grijpen en bijvoorbeeld de geconstateerde knelpunten oplossen. En extra steun vanuit het provinciaal bestuur zou daarbij welkom zijn, zo stelt de vereniging paardentoerisme Drenthe. Voorzitter Sjoerd Dijkstra zei het jammer te vinden dat Drenthe zich nu vooral richt op de vaarrecreant. ,,Ze zetten in op varen, in plaats van op paarden. Ik hoop dat ze niet op ‘t verkeerde paard wedden”, aldus Dijkstra. Saillant detail: hij was zelf jarenlang hoofd communicatie bij de provincie.

Verder was er tijdens het hippisch café aandacht voor de strijd tegen de verrommeling en verpaarding van het landschap. Inmiddels heeft de stichting beheer natuur en landelijk gebied 80 eigenaren geadviseerd hoe ze hun erf met beplanting en gebruik van andere materialen kunnen verfraaien. ,,En dat hoeft helemaal niet erg duur te zijn”, aldus Rinck Zevenberg van de stichting. Zo kunnen mensen subsidie krijgen. Het project loopt wel eind dit jaar af.

Stegen.net

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel