Nederlands dressuurteam wint landenwedstrijd op CHIO Rotterdam

  • 26 juni 2016 19:12
door: Ingeborg Vermeer, 26 juni 2016 19:12

ROTTERDAM | STEGEN.NET

Het Nederlandse dressuurteam won de landenwedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam. Het zilver was voor Amerika en het brons voor Zweden.

Bij de landenwedstrijd bestaan de landenteams uit vier combinaties. Alle combinaties rijden de Grand Prix, twee rijden de Grand Prix Spécial en de andere twee de Kür op muziek. Voor de einduitslag van de landenwedstrijd tellen de drie beste resultaten in de Grand Prix mee, de proeven van de twee starts in de Grand Prix Spécial en de beste Kür op muziek.

Nederlands dressuurteam. landenwedstrijd dressuur. Het winnende dressuurteam met bondscoach Johan Rockx.

Het winnende dressuurteam met bondscoach Johan Rockx.
FOTO: FEI | ARND BRONKHORST

Het eerste onderdeel van de landenwedstrijd, de Grand Prix, werd op donderdag overtuigend gewonnen door Team Oranje. Hans Peter Minderhoud reed daarbij met Glock’s Johnson TN N.O.P. naar een eerste plaats met 79,24%. Diederik van Silfhout en Arlando N.O.P. waren goed voor 76,24% en Adelinde Cornelissen behaalde met haar Jerich Parzival een score van 76,14%. Het laagste resultaat van de vier starts per land werd weggestreept. Dit was voor Team Oranje van Daniëlle Heijkoop met Siro N.O.P.. Zij reed 70,78%.

Grand Prix Spécial
Bondscoach Johan Rockx had ervoor gekozen om de Grand Prix Spécial zaterdag te laten rijden door Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhout. Cornelissen eindigde daarbij met Jerich Parzival als tweede met een percentage van 79.216 en Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN N.O.P. behaalden de vijfde plaats met 73.980%.

De Amerikaanse Laura Graves won de Spécial met Verdades met 80.294% en Juliette Ramel uit Zweden pakte de derde plaats met Buriel KH.

Spannend tot het laatste moment
Omdat het team na de Spécial maar een fractie voor stond op Amerika, kwam het aan op de prestaties bij de Kür op de muziek. Deze werd voor Nederland gereden door Diederik van Silfhout en Daniëlle Heijkoop.

Van Silfhout eindigde daarbij met zijn Arlando N.O.P. als derde met een score van 79.425% en Daniëlle Heijkoop behaalde met Siro N.O.P. een zesde plaats met 73,675%. De score Van Silfhout bleek uiteindelijk genoeg te zijn voor het behalen van het teamgoud voor Nederland.

De kür werd met een percentage van 79.750 gewonnen door Tinne Vilhelmson Silfvén met haar paard Don Auriello. Steffen Peters schreef met Legolas de tweede plaats op zijn naam met een klein verschil van slechts 0,1%.