Adelinde Cornelissen start als eerste in Olympische landenwedstrijd dressuur

Share
 • 5 augustus 2016 19:01

door: KNHS, 5 augustus 2016 19:01

Rio de Janeiro
STEGEN.NET| KNHS

Adelinde Cornelissen start woensdag bij de Olympische spelen met Jerich Parzival als eerste voor Nederland in de landenwedstrijd dressuur. Dat heeft bondscoach Johan Rockx bekend gemaakt.

Adelinde zal rond 18.37 uur Nederlandse tijd in de baan verschijnen. Als tweede komt Edward Gal met Voice in de ring. Diederik van Silfhout gaat met Arlando als derde op donderdag, Hans Peter Minderhoud sluit met Johnson de rij.

Johan Rockx over zijn keuze: ,,Iemand moet beginnen en dat is voor ons Adelinde geworden. Edward heeft aangegeven dat hij voor Voice graag een extra dag tussen de Grand Prix en de Grand Prix special heeft. Daarom gaat hij als tweede, dat biedt hem die extra dag. Hans Peter heeft het beste gescoord bij de observatiewedstrijden en ik wil hem graag als laatste om de klus af te maken. Daaruit volgt dus dat Diederik als derde rijdt.”

Rockx: ,,De paarden hebben allemaal goed gereisd en staan tevreden op stal. We hebben uiteraard de eerste dagen dat ze hier waren heel rustig aan gedaan zodat ze goed hebben kunnen uitrusten. We zullen nu langzaam de training opvoeren richting de wedstrijd.”

Format van de Olympische dressuurstrijd
In de dressuur worden bij deze Olympische Spelen 60 combinaties aan de start verwacht. Dit aantal wordt gevormd door elf landenteams met vier ruiters en zestien individuele combinaties. Na de vetcheck vindt er een zogenaamde gewogen loting plaats om de startvolgorde in het eerste onderdeel te bepalen.

Op basis van de wereldranglijst worden de individuele ruiters en landen vooraf in groepen verdeeld. De volgorde van deze groepen staat vast, maar is op dit moment nog niet bekend gemaakt door de FEI. Zo gaat bijvoorbeeld de groep van vijf hoogst geplaatste landen als laatste van start. Binnen iedere groep wordt er voor de startvolgorde geloot. De startvolgorde in een landenteam bepaalt de bondscoach zelf.

Het eerste onderdeel voor zowel de individuele als de landenwedstrijd is de Grand Prix. De proef der proeven in de dressuur wordt over twee dagen verspreid verreden. Van ieder team rijden de eerste twee combinaties op dag 1 en de andere twee combinaties op dag 2. Voor het landenresultaat in de Grand Prix tellen de beste drie scores van ieder team.

Special tweede onderdeel
Het tweede onderdeel voor de individuele en landenstrijd is de Grand Prix Special. In deze proef komen op één dag 32 combinaties aan de start. Dit zijn de beste zes teams uit de Grand Prix plus de beste acht individuele combinaties die geen onderdeel uitmaken van de zes overgebleven teams. De startvolgorde hangt mede af van de uitslag van de Grand Prix.

Na de beide klassieke proeven is het eindklassement van de landenwedstrijd op te maken. Voor de zes teams geldt dat er wordt gekeken naar het totale percentage van hun drie beste ruiters uit Grand Prix en Grand Prix Special.

De individuele afsluiter van de olympische dressuur is natuurlijk de Kür op muziek. Hiervoor plaatsen zich de beste achttien combinaties uit de Grand Prix Special, waarbij er per land maar maximaal drie combinaties kunnen deelnemen. De startvolgorde hangt mede af van de uitslag in de Special en de winnaar van deze Kür mag zich de olympische kampioen noemen.

 • Programma dressuur
  Maandag 8 augustus veterinaire keuring
  Woensdag 10 augustus, 15:00-21:00 uur: Grand Prix, deel 1 (landenwedstrijd)
  Donderdag 11 augustus, 15:00-21:00 uur: Grand Prix, deel 2 (landenwedstrijd)
  Vrijdag 12 augustus, 15:00-21:30 uur: Grand Prix Special (landenwedstrijd)
  Maandag 15 augustus, 15:00-19:00 uur: Kür op muziek (individueel)
 • Nederlandse deelnemers:
  Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Parzival (v.Jazz), ruin, 19 jaar
  Edward Gal (Oosterbeek),Voice (v.De Niro), hengst, 14 jaar
  Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), Johnson (v.Jazz), hengst, 14 jaar
  Diederik Van Silfhout (Lunteren), Arlando (v.Paddox), hengst, 11 jaar