Zilver voor Young Riders op EK Millstreet: ‘de ervaring heeft zich uitbetaald’

Zilver voor Young Riders op EK Millstreet: ‘de ervaring heeft zich uitbetaald’

30 juli 2016 11:15 Uit

Door KNHS
 
Deel dit bericht
Leestijd: 3 minuten

Millstreet | STEGEN.NET | KNHS

Het Nederlandse Young Riders-team heeft in het Ierse Millstreet een geweldige prestatie geleverd door op het EK springen de zilveren teammedaille te veroveren. De Junioren begonnen sterk, maar belandden met hun vierde plaats net buiten het podium.

,,De ervaring van de jeugd heeft zich nu uitbetaald”, glundert bondscoach Luc Steeghs na afloop van de huldiging van zijn zilveren team Young Riders.

Na de eerste manche van gisteren begon Oranje vanaf de bronzen positie met 8 strafpunten op de teller. De drie Rabo talenten die door Steeghs waren opgesteld trokken de kar en lieten de balken onaangeroerd.

Sanne Thijssen kreeg wel een tijdfout met Con Quidam RB. Lisa Nooren was vastberaden een nulronde te rijden met VDL Groep Sabech D´Ha en kreeg dat ook voor elkaar. Slotruiter Kevin Jochems had de kleur van de medaille in handen en reed zeer gedecideerd naar een rondje met een tijdfout. Alleen Jens van Grunsven maakte twee springfouten, maar die mochten worden weggestreept.

Opsteker
Een opsteker voor Steeghs die een paar uur ervoor met de Junioren net naast het podium belandde. ,,Je moet dan even ademhalen, weer alles bijstellen en dan met nieuwe moed er tegenaan”, vertelt Steeghs. ,,Deze groep van vijf ruiters, want Niels Knape hoort er ook bij, kunnen het onderling goed vinden en dat helpt toch mee om deze prestatie te leveren. Ze willen er met elkaar vol voor gaan.”

Steeghs had nog een speciaal compliment aan het adres van Kevin Jochems, die gisteren in de eerste manche met 20 strafpunten het streepresultaat was en een dag later slechts een tijdfout noteerde. ,,Dat Kevin zo goed rijdt na de mindere dag van gisteren en zich zo goed herstelt, dat is echt top.”

Knap
Sanne Thijssen: ,,Vooraf hoop je natuurlijk op goud, maar dan valt het de eerste ronde een beetje tegen. Maar knap dat we van brons naar zilver zijn gestegen, we stonden toch acht strafpunten achter.” Ook Lisa Nooren is blij met de medaille: ,,Gisteren liep het minder goed, dat was een beetje mijn eigen schuld. Maar ik moest en zou vandaag nul rijden. En dat is gelukt!”

De gouden teammedaille blijft achter in Ierland. De Ieren behaalden slechts vijf strafpunten in twee omlopen. Zwitserland kreeg het brons omgehangen.

Zondag volgt de strijd om de individuele medailles voor de Young Riders. Sanne Thijssen staat op zilver in het tussenklassement en ook Lisa Nooren en Jens van Grunsven mogen starten in de finale.

Junioren vierde
De Junioren zijn er op het Europees Kampioenschap in Millstreet niet in geslaagd een teammedaille te veroveren. Na een voortreffelijk eerste omloop kwam het team van bondscoach Luc Steeghs met nul strafpunten en vol goede moed aan de start van ronde twee, maar moest daar 12 strafpunten incasseren en eindigde op de ondankbare vierde plaats.

EK Millstreet. Amber Meijer met KM Carrera.

Amber Meijer reed met KM Carrera in Millstreet goed. Ze maakte over twee omlopen maar één fout. (archief)
FOTO: Steven STEGEN

In de eerste manche incasseerde de eerste Nederlandse ruiter Lars Kuster (Stokkum) een weigering en kwam met zes strafpunten over de streep. Het Oranje-kamp was daarna zichtbaar verheugd met de nulrit van de gedreven Veronique Morsink en haar Dakina II. Toen ook Amber Meijer (Muntendam) met KM Carrera en Lars Kersten (Eghel) in het zadel van Dobbey foutloos bleven ging er een luid gejuich op langs de kant. Het resultaat van Lars Kuster mocht worden doorgehaald, en het team van Luc Steeghs ging net als Ierland, Denemarken, Zweden en Italië met schone lei de beslissende tweede ronde in.

Tweede manche
In de tweede omloop hielden de Junioren lang zicht op een podiumplaats. Lars Kuster begon met een knappe nulronde en had zo ook zijn bijdrage aan het eindresultaat. Door de vele fouten van de naaste concurrentie hielden de acht strafpunten van Veronique Morsink en de pechbalk van Amber Meijer Nederland nog steeds in de race voor een medaille. Een nulrit van slotruiter Lars Kersten kon zelfs goud brengen. Maar helaas vervloog de hoop op een podiumplek snel toen Lars al in het begin van zijn parcours in de problemen kwam en 16 strafpunten op het scorebord kreeg. Met 12 strafpunten moest Nederland de ondankbare vierde plek delen met Duitsland, Denemarken en Zweden.

Een barrage moest beslissen hoe de medailles verdeeld werden, omdat Italië, België en Groot-Brittannië elk op acht strafpunten stonden. De Belgen mochten uiteindelijk op de hoogste podiumtrede plaatsnemen. Italië won zilver en de Britten moesten genoegen nemen met het brons.

 • Landenwedstrijd Young Riders EK Millstreet 2016
  1. Ierland, 0 + 5 strafpunten
  2. Nederland, 8 + 2 strafpunten
  Sanne Thijssen (Sevenum), Con Quidam RB (v.Quinar), (0 + 1)
  Jens van Grunsven (Erp), Cika (v.Can Cun la Silla), (0 + 8)
  Lisa Nooren (Engis), VDL Groep Sabech D’A (v.Qredo de Paulstra), (8 + 0)
  Kevin Jochems (Asten), Flugel van ’t Palmenhof (v.Triomphe de Muze), 20 + 1)
  3. Zwitserland, 12 + 1 strafpunten